Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συζητήσεις για τη NAFTA

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συζητήσεις για τη NAFTA

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) αναμένεται να συνεχιστούν το 2019. Ως εκ τούτου θεωρείται αμφίβολη η επιτυχή τους έκβαση, διότι θα μεσολαβήσουν οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικό στις αρχές Ιουλίου και οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για να ψηφίσει το Κογκρέσο αν θα εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία. Προχθές δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο μόνον μίας ή δύο εβδομάδων για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης μιας νέας NAFTA, ενόψει των διακοπών του καλοκαιριού και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Στο Μεξικό, παράλληλα, ένας από τους ισχυρότερους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών είναι ο Λοπές Ομπραδόρ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ. Αν και έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της NAFTΑ, κανείς δεν ξέρει πώς θα χειριστεί το θέμα των ξένων επενδύσεων, αφού έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τις κρατικές συμβάσεις στον τομέα του πετρελαίου.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA τον περασμένο Αύγουστο, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτθαϊζερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκούν πιέσεις για την επίτευξη νέας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν. Στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. Μέσα στην εβδομάδα, ο κ. Λάιτθαϊζερ ανακοίνωσε ότι «οι χώρες που συμμετέχουν στη NAFTA απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε μια συμφωνία» και τόνισε ότι υπάρχουν βασικές διαφωνίες μεταξύ των τριών πλευρών. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επιστροφή εργοστασιακών μονάδων από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή