Ασπρος καπνός στην Ιταλία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στην κρίση των μελών του Κινήματος 5 Αστέρων παρέδωσε χθες ο επικεφαλής, Λουίτζι ντι Μάιο, το «συμβόλαιο διακυβέρνησης» που συνήψε με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, μετά μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων. Πάνω από 70 ημέρες μετά τις εκλογές, η Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στη συγκυβέρνηση ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων, στη βάση συμφωνίας που αυξάνει δραστικά τις δαπάνες.

Τα μέλη των 5 Αστέρων επρόκειτο να ψηφίσουν χθες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ρουσό», ενώ οι ψηφοφόροι της Λέγκας αναμένεται να εκφραστούν σήμερα και αύριο σε περίπτερα που στήθηκαν στις πλατείες της χώρας. «Μέρες και νύχτες δουλειάς, πολλά σημεία του προγράμματος της Λέγκας και της Κεντροδεξιάς στο συμβόλαιο συγκυβέρνησης. Φτάνουν τα ψέματα των εφημερίδων και των τηλεοράσεων, εδώ είναι η αλήθεια: σας αρέσει;» έγραψε ο Σαλβίνι.

Ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι κοστολόγησε τα μέτρα στα 125 δισ. ετησίως, υπολογισμός που απορρίφθηκε από τον Ντι Μάιο, σύμφωνα με τον οποίο οι φοροαπαλλαγές και τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αλλάζοντας τα οικονομικά δεδομένα. Είναι πολύ αμφίβολο αν η Ε.Ε. θα συμφωνήσει με την άποψη αυτή και αν θα δεχθεί την αλλαγή των κανόνων υπολογισμού του ελλείμματος, όπως ζητείται στο σύμφωνο συγκυβέρνησης.

Εφόσον λάβουν το πράσινο φως από τη βάση των δύο κομμάτων, οι δύο επικεφαλής θα συναντηθούν τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ματαρέλα. Την ίδια ημέρα αναμένεται και η ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργού, ενώ εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία. Ιδίως στη Γερουσία, η πλειοψηφία της είναι πολύ μικρή (6 γερουσιαστές), ίσως γι’ αυτό τον λόγο το σύμφωνο συγκυβέρνησης προβλέπει να χάνουν την έδρα τους όσοι βουλευτές και γερουσιαστές αλλάζουν κόμμα στο μέσον της θητείας τους.

Οι εξελίξεις καταγράφηκαν από τις διεθνείς αγορές ως μετρίως αρνητικές, με άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά (spread) κατά 10 μονάδες, φθάνοντας τις 162 μονάδες βάσης. Στο απόγειο της κρίσης της Ευρωζώνης, τα ιταλικά spreads ξεπερνούσαν τις 500 μονάδες βάσης.

«Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο τρομακτική όσο νομίζαμε, αλλά η επενδυτική κοινότητα εξετάζει τα επόμενα βήματά της», δήλωσε ο επικεφαλής επιτοκίων της Commerzbank, Κρίστοφ Ρίγκερ. «Η κυβέρνηση δεν ζητάει διαγραφές χρεών, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, ούτε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή