Για παρεμβάσεις στην εκστρατεία του το 2016 κατηγορεί το FBI o Τραμπ

Για παρεμβάσεις στην εκστρατεία του το 2016 κατηγορεί το FBI o Τραμπ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την επίθεσή του εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας μπορεί να είχε παρεισφρήσει ή να είχε στρατολογήσει κάποιον πληροφοριοδότη στην προεκλογική εκστρατεία του το 2016.

 

Ο Τραμπ δεν έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει ρητώς το FBI ότι κατασκόπευε την εκστρατεία του. Αλλά επικαλούμενος δημοσιεύματα–χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος–υποστήριξε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος του FBI είχε «εμφυτευθεί» για πολιτικούς σκοπούς στην εκστρατεία του. «Αν είναι αλήθεια», έγραψε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο Twitter, πρόκειται για «το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία!».

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, πλέον ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, σχεδόν αμέσως έσπευσε να υποβαθμίσει τη σεναριολογία του Τραμπ. «Δεν ξέρω σίγουρα, ούτε ο πρόεδρος το ξέρει, αν υπήρχε πράγματι» πληροφοριοδότης, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Για καιρό μας έλεγαν ότι υπήρχε κάποιου είδους παρείσφρηση», συνέχισε. «Κάποια στιγμή, ο πρόεδρος νόμιζε ότι γίνονταν (τηλεφωνικές) υποκλοπές», πρόσθεσε ο Τζουλιάνι.

Ούτε ο Τραμπ, ούτε ο Τζουλιάνι παρουσίασαν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο περί διείσδυσης κυβερνητικών υπηρεσιών στην προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα.

Καθώς ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ συνεχίζει την έρευνά του για τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία, ο πρόεδρος και ορισμένοι από τους συμμάχους του ερίζουν ότι στοιχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβέρνησή του. Ο Τραμπ αποκαλεί την έρευνα του Μάλερ «κυνήγι μαγισσών».

 

Το FBI αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τον ισχυρισμό του προέδρου.  Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι «δεν είχε εμφυτευθεί» κανένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών στην εκστρατεία του Τραμπ.

Η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη ενημερωμένης πηγές, έγραψε ότι το FBI είχε στείλει έναν πληροφοριοδότη του να μιλήσει με δύο συμβούλους της εκστρατείας του Τραμπ, τον Κάρτερ Πέιτζ και τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, όταν περιήλθαν σε γνώση του στοιχεία για ύποπτες επαφές των δύο με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επρόκειτο για αμερικανό πανεπιστημιακό που διδάσκει στη Βρετανία.

Ο Παπαδόπουλος ομολόγησε το φθινόπωρο την ενοχή του στην κατηγορία της ψευδορκίας ενώπιον πρακτόρων του FBI όταν ανακρίθηκε για τις επαφές του με τη Ρωσία .

Το FBI, ο Πέιτζ και ο Παπαδόπουλος δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκαν σχόλια για το δημοσίευμα των Τάιμς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι απαιτούν να τους παρουσιαστούν απόρρητα έγγραφα για τον υποτιθέμενο πληροφοριοδότη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να τα δώσει.

Ο Μαρκ Γουόρνερ, κορυφαίο στέλεχος των δημοκρατικών στην επιτροπή της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών, προειδοποίησε τα μέλη του Κογκρέσου να μην αποκαλύψουν δημόσια ποιες μπορεί να είναι οι «πηγές» FBI στο πλαίσιο των ερευνών για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, κάτι που έκρινε ότι θα ήταν «στην καλύτερη περίπτωση ανεύθυνο και στη χειρότερη παράνομο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή