Κίνα και ΗΠΑ προσπαθούν να αμβλύνουν τις διαφορές

Κίνα και ΗΠΑ προσπαθούν να αμβλύνουν τις διαφορές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα δεν προτίθεται να ικανοποιήσει αίτημα της Ουάσιγκτον να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων κατά 200 δισ. δολάρια, όπως είχε διαρρεύσει, ανακοίνωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργώντας ερωτήματα για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Λίγες ώρες πριν, είχε γίνει γνωστό πως οι Κινέζοι προτίθενται να μειώσουν το εμπορικό τους πλεόνασμα με τις ΗΠΑ έως και 200 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. Αυτός ήταν, εξάλλου, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, ύψους 375 δισ. δολαρίων, στηρίζεται στις αθέμιτες εμπορικές τακτικές του Πεκίνου. Ενας τέτοιος συμβιβασμός, ωστόσο, μπορεί να οδηγούσε σε επιδείνωση των σχέσεων της Κίνας με άλλους ισχυρούς εμπορικούς εταίρους.

Ενδεχομένως, η Κίνα να αναγκαζόταν να αντικαταστήσει παραγγελίες της Airbus με νέες της Boeing. Αντιπροσωπεία του Πεκίνου βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σι Λιου Χε, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη.

Την επόμενη ημέρα, πηγές των New York Times αποκάλυψαν πως η Κίνα πρότεινε την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών κατά 200 δισ. δολάρια εάν η Ουάσιγκτον αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών και περιορισμών στις επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας. Μαζί με τη διάψευση για κάτι τέτοιο, όμως, η Κίνα ανακοίνωσε πως σταματά τις έρευνες για τυχόν ποσοστώσεις και επιδοτήσεις στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ. Με την απόφαση αυτή ανοίγει, ουσιαστικά, τον δρόμο για την αποκατάσταση των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην Κίνα.

Τα κίνητρα του κ. Τραμπ δεν είναι μόνον οικονομικά αλλά και πολιτικά, σχολιάζουν οι New York Times. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως ο κ. Τραμπ χρειάζεται την Κίνα για να ασκήσει την επιρροή της στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε αυτήν την εβδομάδα πως θα ματαιώσει τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, που έχει προγραμματιστεί στη Σιγκαπούρη τον επόμενο μήνα. Ο κ. Τραμπ υπονόησε πως η Κίνα επηρεάζει τη Βόρεια Κορέα για να εντείνει τις πιέσεις στις ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε πως το Πεκίνο έχει «κακομάθει» από τη μεταχείριση των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων και ο ίδιος δεν θα ενεργήσει ανάλογα.

Τριβές, όμως, εντοπίζονται μεταξύ των υψηλών αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου του κ. Τραμπ. Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα που άπτονται της Κίνας, αποκλείστηκε από τις διαβουλεύσεις των Αμερικανών και των Κινέζων με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, και τον κ. Λιου, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή