Τριβές στις προεκλογικές συμμαχίες για το Κουρδικό

Τριβές στις προεκλογικές συμμαχίες για το Κουρδικό

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριβές στους κόλπους της ισλαμο-εθνικιστικής συμμαχίας που στηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί το Κουρδικό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν διέψευσε χθες ότι θα δρομολογηθεί νέα πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση του προβλήματος μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, επιμένοντας ότι «ο αγώνας εναντίον του ΡΚΚ θα συνεχιστεί».

Την Πέμπτη, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιλνούρ Τσεβίκ, είχε δηλώσει, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι μια νέα ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ είναι πιθανόν να εκδηλωθεί μετά τις εκλογές. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε ανησυχίες στο εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, που κατεβαίνει στις εκλογές σε συμμαχία με το ισλαμικό ΑΚΡ του Ερντογάν και ακολουθεί σκληρή γραμμή στο Κουρδικό.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των κεμαλικών για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου Μουχαρέμ Ιντσέ δήλωσε ότι αν εκλεγεί, θα υποχρεώσει τους Αμερικανούς να φύγουν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αν εξακολουθήσουν να αρνούνται την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Τόσο το στρατόπεδο Ερντογάν όσο και η κεμαλική αντιπολίτευση ενοχοποιούν τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η στήριξη που προσέφερε ο Ερντογάν στον απομονωμένο από το δυτικό στρατόπεδο, αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις αμφιλεγόμενες εκλογές της Κυριακής. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά μέσα, ο Ερντογάν εύχεται κάθε επιτυχία στον Μαδούρο και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα θριαμβεύσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή