Συνασπισμό κατά του Ιράν θέλουν οι ΗΠΑ

Συνασπισμό κατά του Ιράν θέλουν οι ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ιράν, κατά το πρότυπο της πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας που κινητοποιήθηκε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εννοεί να οικοδομήσει η Ουάσιγκτον. Αυτό γνωστοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση με την Τεχεράνη, λίγες ημέρες μετά τη μονομερή απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Θα συνασπίσουμε πολλές χώρες από όλο τον κόσμο με στόχο να αντιμετωπιστεί το ιρανικό καθεστώς υπό πιο ρεαλιστικό πρίσμα, όχι μόνο υπό το πρίσμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά περισσότερο βάσει όλων των αποσταθεροποιητικών του δραστηριοτήτων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. Στο ίδιο θέμα θα αναφερθεί εκτενώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο την ερχόμενη Δευτέρα, στην πρώτη μεγάλη ομιλία του για την εξωτερική πολιτική αφ’ ότου ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Χέδερ Νάουερτ παραλλήλισε τον υπό δημιουργία αντιιρανικό συνασπισμό με εκείνον που πολέμησε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Πάντως, η Αμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα περί πιθανής στρατιωτικής διάστασης του συνασπισμού. Αόριστη ήταν η απάντησή της και στο ερώτημα για πιθανή συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών στο αμερικανικό εγχείρημα. Η Ε.Ε. έχει καταδικάσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κατευναστικό ρόλο στο ιρανικό πρόβλημα επιχειρεί να διαδραματίσει η Ρωσία. Την Πέμπτη, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ πραγματοποίησε επίσκεψη-έκπληξη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως δημοσιοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Ασαντ ότι αναμένει να αποχωρήσουν οι «ξένες στρατιωτικές δυνάμεις» από τη Συρία μόλις ξεκινήσει η διαδικασία για την πολιτική επίλυση του προβλήματος. Εάν, όπως φαίνεται, η αναφορά του Ρώσου προέδρου αφορά τα ιρανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Συρία, θα πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και αποτροπής μιας στρατιωτικής σύγκρουσης του Ιράν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στον συριακό εμφύλιο, είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που διατηρεί σχέσεις με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην περιοχή, από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Ιράν και την Τουρκία. Πρόσφατα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το Συριακό και το Ιρανικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή