Ευρωπαϊκά εμπόδια για Αλβανία – ΠΓΔΜ

Ευρωπαϊκά εμπόδια για Αλβανία – ΠΓΔΜ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύνοδος Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και οι πολλαπλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν εκ παραλλήλου στη Σόφια το τριήμερο από την περασμένη Τετάρτη έως την Παρασκευή, ανέδειξαν τα συνολικά αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή, αλλά και τις αποκλίνουσες απόψεις που έχουν γι’ αυτήν τα κράτη της Δύσης. Οσοι παρακολούθησαν τη Σύνοδο έμειναν απογοητευμένοι, καθώς αντιλήφθηκαν ότι στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή προοπτική των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη) είναι –αν μη τι άλλο– ακόμα πολύ μακρινή. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου την Πέμπτη, οι χώρες οι οποίες προέβαλλαν τις πλέον σοβαρές αντιστάσεις στην πιθανότητα νέας διεύρυνσης ήταν η Γαλλία και η Ολλανδία. Βασικά επιχειρήματα των Γάλλων και των Ολλανδών είναι οι τελευταίες διευρύνσεις της Ε.Ε., οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια ανισορροπία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρούν τις χώρες του Βίσεγκραντ και κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν την πρόοδο για τη διαχείριση ζητημάτων, όπως το προσφυγικό.

Η Σύνοδος του Ιουνίου

Οι συγκεκριμένες ενστάσεις, αλλά και οι γενικότερες ανησυχίες των μεγάλων κρατών της Δύσης για το οργανωμένο έγκλημα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι, επίσης, τροχοπέδη για την ενταξιακή προοπτική των έξι κρατών. Στη Σύνοδο του ερχόμενου Ιουνίου κρίνεται η πορεία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Τότε, όπως εξήγησε στην «Κ» ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν (σε ένα δείπνο Ευρωπαίων δημοσιογράφων που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Σόφια), θα κριθεί μεν η πορεία των δύο χωρών, αλλά με έναν τρόπο ο οποίος κάθε άλλο παρά θα οδηγεί στην απρόσκοπτη και ευθεία κατεύθυνσή τους προς την Ευρώπη. Αντιθέτως, η πορεία τους θα κριθεί αυστηρότατα και σε πολλά και περίπλοκα στάδια. Κατ’ αρχάς, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία επανάληψη ενός σεναρίου Βουλγαρίας – Ρουμανίας, οι οποίες έχουν ενταχθεί στην Ευρώπη με ένα καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.

Για τα Τίρανα και τα Σκόπια υπάρχει μια ενδεικτική ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (2023,) η οποία θα οδηγούσε στη πολυπόθητη είσοδο στην Ε.Ε. το 2025. Θα πρέπει αρχικά να γίνει αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου για τις συγκεκριμένες χώρες. Πρακτικά, σημαίνει ότι τον Ιούνιο Αλβανία και ΠΓΔΜ θα λάβουν μια θετική σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Η πλέον πρόσφατη εμπειρία αφορά την Κροατία, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της οποίας διήρκεσαν σχεδόν οκτώ χρόνια. Είναι απολύτως σαφές ότι για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις ίσως διαρκέσουν περισσότερο.

Οπότε ακόμη και αν Σκόπια και Τίρανα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Ιούνιο, η ολοκλήρωσή τους είναι μια άλλη υπόθεση. Σε γενικές γραμμές, στην Κομισιόν υπάρχει συναντίληψη ως προς το εξής: Αν μία από τις δύο χώρες αποτύχει να λάβει πρόσκληση τον ερχόμενο Ιούνιο, τότε αυτό θα συμπαρασύρει και την άλλη. Εν ολίγοις, αν η ΠΓΔΜ λάβει πρόσκληση τον Ιούνιο, αυτό ενδεχομένως να ωφελήσει και την Αλβανία, η οποία ήταν το πιο δύσκολο θέμα στη Σύνοδο που έγινε στη Σόφια πριν από λίγες ημέρες. Ειδικά η Γαλλία θεωρεί την αποτελεσματική καταπολέμηση της μαφίας από την Αλβανία προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, από την Κομισιόν τονίζουν ότι η πολιτική ανοικτών θυρών είναι πιο αποτελεσματική από τη διαιώνιση της εκκρεμότητας. «Είτε θα εξάγουμε σταθερότητα είτε θα εισάγουμε αστάθεια», είπε στην «Κ» ο κ. Χαν, επισημαίνοντας ότι η ανάλυση της γενικότερης κατάστασης δείχνει ότι –παρά τα υπαρκτά προβλήματα– κάθε μία από τις χώρες της περιοχής έχουν κάνει πρόοδο, ιδιαίτερα σε σύγκριση με δύο ή παραπάνω χρόνια παλιότερα. Αν και παραδέχεται ότι στην περιοχή δρουν εξωτερικές επιρροές, εκτιμά ότι «η κύρια πηγή αστάθειας ενυπάρχει στην ίδια την περιοχή». Παρά τη γενικότερη θετική στάση, η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη στην αρχή των μηδενικών διμερών προβλημάτων. «Καμία χώρα δεν πρόκειται να μπει στην Ε.Ε. εάν νωρίτερα δεν έχει επιλύσει τις διμερείς διαφορές της με τους γείτονές της», εξηγεί ο κ. Χαν. Και ξεκαθαρίζει: «Μη επίλυση ισούται με μη συμμετοχή».

Οριοθέτηση ΑΟΖ

Επί του πρακτέου, γίνεται αντιληπτό ότι αρκετοί στην Ε.Ε. θα προτιμούσαν να αναλάβει το κόστος της διάσπασης της ομοφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα με αφορμή τις διμερείς διαφορές που έχει τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και με την Αλβανία. Ως προς την Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν από λίγες ημέρες, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη, επισήμαναν πως σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στην άρση του εμπολέμου και στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή