Στο επίκεντρο αμερικανικά ομόλογα και Ιταλία

Στο επίκεντρο αμερικανικά ομόλογα και Ιταλία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίστηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, όπου η Κίνα φέρεται να έχει προτείνει στις ΗΠΑ μια συμφωνία εμπορικών παραχωρήσεων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα έως και 200 δισ. δολ. τον χρόνο. Στην Ιταλία, τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα –το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα– κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σε αντίθεση με δημοσιεύματα στις αρχές της εβδομάδας, στο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία αναφορά για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ή για διαγραφή μέρους του ιταλικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εντούτοις, οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Λίγκας, Κλαούντιο Μπόργκι, την Παρασκευή ότι η κυβερνητική προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκδοση βραχυχρόνιας διάρκειας ομολόγων για την αποπληρωμή οφειλών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα αποκαλούμενα «mini-BOTs» (παρόμοια με τα βραχυχρόνια έντοκα γραμμάτια) προκάλεσαν νέα ερωτήματα στους επενδυτές.

Με την προοπτική δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού δύο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία να εγείρει έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το δολάριο, ευνοούμενο από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων και των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ. Ο δείκτης DXY, ο οποίος αποτυπώνει την αξία του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισματικών, διαπραγματευόταν την Παρασκευή σε υψηλά πέντε μηνών λίγο πάνω από τις 93,63 μονάδες, παραμένοντας 1,1% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Η ενδυνάμωση του δολαρίου παρέσυρε την ισοτιμία ευρώ/δολάριο σε χαμηλά 5 μηνών κοντά στο 1,1765 την Τετάρτη, επίπεδο κοντά στο οποίο διαπραγματευόταν και την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού τίτλου ΗΠΑ ανήλθε σε νέο υψηλό 7 ετών, κοντά στο 3,13% την Παρασκευή, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ώθησαν την αντίστοιχη απόδοση του ιταλικού ομολόγου την ίδια ημέρα σε νέο υψηλό για το τρέχον έτος 2,22%, 34 μονάδες βάσης υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, η μεγαλύτερη σε ένα χρόνο περίπου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 158 μονάδες βάσης στο τέλος της εβδομάδας, η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή