Μόλις 11% των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί

Μόλις 11% των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις, έχει υποβληθεί μόλις το 11% των δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι συνεχίζουν την παράδοση να συμπληρώνουν τις δηλώσεις τους την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μάλλον περιμένουν παράταση της προθεσμίας. Μέχρι τις 18 Μαΐου είχαν υποβληθεί μόλις 682.150 δηλώσεις, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν υποβληθεί 1.059.132 δηλώσεις.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν θα δοθεί παράταση, όπως λέει κάθε χρόνο, κάνοντας τελικά στην πράξη το αντίθετο. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 20 Ιουλίου, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται κανονικά στα τέλη Ιουλίου.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:

• Ενας στους τρεις φορολογουμένους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 642 ευρώ. Συγκεκριμένα, για 214.777 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 137,43 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

• Το 55,21% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 682.150 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 374.233 είναι μηδενικές.

• Για το 13,11% των φορολογουμένων, ή 88.860 νοικοκυριά, προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όσο φθάνει τα 293 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα το Μητρώο της ΔΟΥ τους, θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2016 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου. 

Ο ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου εκτός και αν παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30ή Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή