Το «βαπόρι» ήταν δουλεμπορικό

Το «βαπόρι» ήταν δουλεμπορικό

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για διασυνδέσεις με τη διεθνή μαφία και συμμετοχή σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων και διακίνησης ναρκωτικών ελέγχονται τα μέλη κυκλώματος που συνελήφθησαν σε Πελοπόννησο και Αττική για απόπειρα διακίνησης 38 παράτυπων μεταναστών από τις ακτές της Ηλείας στην Ιταλία. Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από κοινή έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τη Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού, ενώ έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αποκαλύπτουν ότι η ίδια ομάδα βρισκόταν στο επίκεντρο παράλληλης έρευνας της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Τα αρχηγικά μέλη της σπείρας είναι ομογενείς από τη Ρωσία με πλούσιο ποινικό παρελθόν. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ζώρας», έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο τσιγάρων και έχει εκτίσει ποινή σε φυλακή της Γαλλίας. Ο υπ’ αριθμόν 2, αντίστοιχα, έχει κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία και βρίσκεται «έξω» με αναστολή.

Εξωστρέφεια

Το «βαπόρι» ήταν δουλεμπορικό-1

Στην καμπίνα του «Imren 1» άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν 38 μετανάστες.

 

Φρόντιζαν, πάντως, για τη δημόσια εικόνα τους καλλιεργώντας επαφές με Eλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ο «Ζώρας», 52 ετών, εξέδιδε μηνιαία εφημερίδα, συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ στα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν δημοσιευμένες εικόνες Ρώσων κληρικών, ορθόδοξων ναών της Ρωσίας αλλά και φωτογραφίες από πρόσφατη συνάντησή του με υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης. Η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η έρευνα της «Κ» αποκαλύπτει ότι οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν ερείσματα στο εσωτερικό της ελληνικής αστυνομίας. Ο ένας από τους υπόπτους είχε τακτικές επικοινωνίες με εν ενεργεία αστυνομικό, ενώ στη διάρκεια της παρακολούθησής τους, τα μέλη της σπείρας ειδοποιήθηκαν ότι ο ένας από τους συνεργούς τους βρίσκεται στο στόχαστρο μυστικής έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στις 3 π.μ. της 10ης Μαΐου, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού πήραν εντολή να ακινητοποιήσουν το μηχανοκίνητο σκάφος «Imren 1» στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος κυβερνήτης του είχε καταπλεύσει σε ερημική ακτή της Ηλείας και παραλάβει 38 παράτυπους μετανάστες για να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Ολες οι κινήσεις του επιτηρούνταν από στελέχη του Λιμενικού. Ακόμα δύο μέλη της σπείρας συνελήφθησαν σε ταυτόχρονη επιχείρηση στα διόδια του Ρίου, ενώ πριν από το ξημέρωμα εντοπίστηκαν σε πολυτελή διαμερίσματα στα νότια προάστια τα δύο αρχηγικά μέλη του κυκλώματος. Καλά ενημερωμένη πηγή περιέγραψε στην «Κ» ότι μόλις οι άνδρες του Λιμενικού παραβίασαν την πόρτα και μπήκαν με προτεταμένα όπλα στο διαμέρισμα της οδού Αριστείδου, στη Γλυφάδα, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με το Νο 2 της σπείρας, 35χρονο ομογενή από τη Ρωσία, που τους περίμενε ανέκφραστος στον καναπέ του σαλονιού του. Σήκωσε αργά το δεξί του χέρι και με σταθερή φωνή τους υπέδειξε τα σημεία που βρίσκονταν κρυμμένα δύο όπλα φροντίζοντας πάντως να μην τα αγγίξει: ένα Glock και ένα πιστόλι μικρότερου διαμετρήματος 7.62 mm.

Είχε προηγηθεί μυστική έρευνα τεσσάρων μηνών, στην οποία συμμετείχαν από κοινού ΕΥΠ και Λιμενικό. Υπήρχαν υπόνοιες ότι οι ύποπτοι δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή –διά θαλάσσης– μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης από τη γειτονική Ιταλία στην Ελλάδα, με ταχύπλοα σκάφη. «Στην αρμόδια υπηρεσία περιήλθαν πληροφορίες ότι οι κάτοχοι ελληνικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας συμμετέχουν ενεργά σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών», αναφέρεται στη σημαντική αναφορά του Λιμενικού. Ακολούθησε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων (μιλούσαν μεταξύ τους ρωσικά ή σε ποντιακή διάλεκτο), ενώ οι κινήσεις τους επιτηρούνταν για περίπου τέσσερις μήνες από πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και άνδρες του Λιμενικού.

Οι επαφές

Το «βαπόρι» ήταν δουλεμπορικό-2

Κάθε αλλοδαπός είχε πληρώσει 4.000 ευρώ για να ταξιδέψει στην Ιταλία.

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας πραγματοποιούσε τις συναντήσεις του σε ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στη Γλυφάδα και σε καφετέρια στον Ασπρόπυργο, ενώ από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες προκύπτει ότι δύο από τους συλληφθέντες, ο χειριστής του ταχυπλόου και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, ήρθαν πριν από περίπου τρεις μήνες στην Ελλάδα προκειμένου να φέρουν σε πέρας τη «δουλειά». «Από τη Ρωσία είναι τα παιδιά, από εκεί έχουν έρθει… και ήρθαν εδώ και κάθονται, μία η βροχή, μία κάτι άλλο και μου λένε εξαιτίας μου ήρθαν αλλιώς θα πήγαιναν αλλού», αναφέρει σε μία από της τηλεφωνικές συνομιλίες με συνεργό του ο 52χρονος «Ζώρας».

Παρότι προκύπτει με σαφήνεια ότι η διακίνηση παράτυπων μεταναστών δεν αποτελούσε τη βασική τους δραστηριότητα, στο διάστημα της έρευνας δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί ανάμειξης των κατηγορουμένων σε εισαγωγή κοκαΐνης από την Ιταλία στην Ελλάδα. «Εχω μετανιώσει που έχω μπλέξει σ’ αυτά. Υπάρχουν κι άλλες δουλειές που μπορεί να βγάλουμε χρήμα», λένε μεταξύ τους. Ολοι τους προφυλακίστηκαν μετά την απολογία στον ανακριτή.

Διευκολύνσεις και… σινιάλα από εν ενεργεία αστυνομικό

Η επιτήρηση του μηχανοκίνητου «Imren 1» ξεκίνησε αρχές Μαρτίου στη Νεάπολη Λακωνίας. Πλήρωμα του σκάφους ήταν ένας Ρώσος, 50 ετών, σεσημασμένος για διακίνηση μεταναστών και ένας συνομήλικός του Ουκρανός ναυτικός. Το διάστημα που ακολούθησε και παρότι είχαν δηλώσει ως προορισμό τους το Μαυροβούνιο κινήθηκαν μεταξύ Οιτύλου και Καλαμάτας, όπου παρέμειναν για περισσότερο από έναν μήνα λόγω μηχανικής βλάβης. Σε αυτό το διάστημα, οι δύο ναυτικοί δέχονταν επισκέψεις από συνεργούς τους, που τους εφοδίαζαν με είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή στην Αττική, οι επικεφαλής της σπείρας έκαναν συναντήσεις σε ξενοδοχείο της παραλιακής και μια καφετέρια του Ασπροπύργου, χρησιμοποιώντας στις μετακινήσεις τους ένα μαύρο Range Rover και δύο Μercedes. Είχαν επικοινωνίες με αρκετά πρόσωπα που δεν συνελήφθησαν αν και διαπιστώθηκαν ενδείξεις εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Ο ένας από τους υπόπτους έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με εν ενεργεία αστυνομικό. Ο τελευταίος του παρέχει διευκολύνσεις και επιπλέον φέρεται να τον προειδοποιεί ότι αποτελεί αντικείμενο έρευνας της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. «Δε μου λες, έχουμε πρόσβαση να μάθω αν μας ακούει το οργανωμένο;» ακούγεται να τον ρωτά.

Η καθυστέρηση του δρομολογίου για τη μεταφορά των 38 παράτυπων μεταναστών από την Πελοπόννησο στην Ιταλία πυροδότησε ένταση στις σχέσεις των μελών του κυκλώματος. «Τους δικούς μου ανθρώπους με τα δικά σου ψέματα θα ταΐσω; Και τι να κάνω εγώ, μήπως να το πάρω και να πάω μ’ αυτό στην Ιταλία;» ακούγεται να λέει σε συνομιλητή του ο 52χρονος φερόμενος ως επικεφαλής των συλληφθέντων με ψευδώνυμο «Ζώρας».

Η ένταση μάλιστα που προκλήθηκε λόγω των συνεχιζόμενων αναβολών του ταξιδιού υπήρξε αφορμή για να αποκαλυφθεί ότι η βασική πηγή εσόδων της ομάδας δεν ήταν η διακίνηση παράτυπων μεταναστών αλλά κάποια άλλη εγκληματική δραστηριότητα. «Μια φορά το έκανες αυτό και ξέχνα το… Tι θέλεις, να λένε ότι ο “Ζώρας” ασχολείται με Κούρδους;», ειπώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του εγκεφάλου, με συνεργό του.

Το «βαπόρι» ήταν δουλεμπορικό-3

Οι δράστες επιτηρούνταν από το Λιμενικό και στελέχη της ΕΥΠ.

Εκπτωτική πολιτική

Από τις καταθέσεις των 38 προσφύγων στους άνδρες του Λιμενικού προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν 4.000 ευρώ από τον καθένα για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, ενώ ακολούθησαν εκπτωτική πολιτική ζητώντας για παράδειγμα 10.000 ευρώ για τριμελείς οικογένειες κ.ο.κ. «Η έρευνα για την υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι συλληφθέντες ελέγχονται και για άλλα αδικήματα», δήλωσε σε συνέντευξη Tύπου ο επικεφαλής του κλάδου ασφάλειας του Λιμενικού Γιάννης Αργυρίου. Στη διάρκεια της ανάκρισης, οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ το σύνολο της ευθύνης φέρεται να ανέλαβε ο Ουκρανός ναυτικός (και μισθωτής του διαμερίσματος στη Γλυφάδα), δηλώνοντας ότι αυτός ήταν ο διοργανωτής της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή