Ολυμπιακή συρρίκνωση

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο… δρόμος για το Τόκιο βρίσκεται στα μισά και μέσα στους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν και οι πρώτες διοργανώσεις που θα δώσουν «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς της «χώρας των χρυσανθέμων». Σε ποια αθλήματα, όμως, θα έχουμε εκπροσώπους; Εάν μελετήσουμε τους Αγώνες των προηγούμενων ετών, τότε, μπορούμε να πούμε ότι και στην Ιαπωνία θα βρεθούν οι… συνήθεις ύποπτοι. Ακόμα και εάν υπάρξει κάποια εξαίρεση, απλά θα επιβεβαιώσει τον κανόνα.

Στις ελληνικές αποστολές σε Ολυμπιακούς, από τη «χρυσή» εποχή του αθλητισμού μας (1996) και έπειτα, παίρνουν μέρος αθλητές και αθλήτριες σε συγκεκριμένα αθλήματα και η χώρα μας εκπροσωπείται, περίπου, στα μισά από αυτά του ολυμπιακού προγράμματος. Τα τελευταία χρόνια, σταθερές παρουσίες με διακρίσεις σε Ολυμπιακούς και, γενικότερα, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις είναι το πόλο, ο στίβος, η κωπηλασία, η ενόργανη και η ιστιοπλοΐα. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι περιπτώσεις που κάποιο άθλημα διέθετε ένα παιδί με ταλέντο ή έγιναν ορισμένες ελληνοποιήσεις και μετά την αποχώρηση αυτών, τα αθλήματα έμειναν χωρίς εκπροσώπους.

Στην τελευταία διοργάνωση, στο Ρίο, η χώρα μας είχε αθλητές και αθλήτριες σε 15 αθλήματα. Στην πλειονότητα ήταν τα ίδια που είχαμε εκπροσώπους και στο Λονδίνο και στο Πεκίνο. Υπάρχουν αθλήματα που ταιριάζουν σε κάποια χώρα; «Υπάρχει και η παράδοση. Το ανδρικό πόλο, εκτός από το 1976, οπότε δεν πήραμε μέρος στο προολυμπιακό, από το 1968 μέχρι και το Ρίο είναι σε όλους τους Ολυμπιακούς. Στα λαϊκά αθλήματα, στίβο και κολύμπι, πάντα είχαμε και πάντα θα έχουμε εκπροσώπους. Στα άλλα, η πρόκριση είναι πιο δύσκολη και θα γίνει ακόμη δυσκολότερη με την προσθήκη των νέων αθλημάτων και με την απόφαση της ΔΟΕ να μην αυξήσει τον αριθμό, οπότε μειώνονται οι αθλητές από τα παραδοσιακά που ξεχωρίζουμε εμείς. Δυστυχώς, στα νέα αθλήματα που προστέθηκαν, εκτός από το καράτε, δεν έχουμε ακόμη υποδομή», δήλωσε στην «Κ» ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Με τον κ. Καπράλο συμφωνεί και η Βούλα Κοζομπόλη, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και ασημένια ολυμπιονίκης του 2004, στο πόλο: «Υπάρχουν κάποια αθλήματα που έχουν μπει βάσεις και πάνω σε αυτές συνεχίζουν και οι επόμενες γενεές. Το πόλο, όπως και η ιστιοπλοΐα, η ενόργανη κ.λπ., φέρνουν διακρίσεις, οι οποίες γίνονται “μαγνήτης” για τη νέα γενιά. Ετσι, αυτά συγκεντρώνουν περισσότερα παιδιά, οπότε λογικό είναι να υπάρχουν και πιο πολλές ελπίδες για διάκριση».

Εάν μελετήσουμε και τους πίνακες των μεταλλίων, θα δούμε ότι συγκεκριμένα είναι και τα αθλήματα που φέρνουν και τα μετάλλια. Η ιστιοπλοΐα, η ενόργανη, ο στίβος, η κωπηλασία έχουν, σχεδόν, σε όλες τις τελευταίες διοργανώσεις εκπροσώπους ανάμεσα στους διακριθέντες ή στην οκτάδα (Πετρούνιας, Στεφανίδη κ.ά). Από το 1992 μέχρι και το 2004 ανάμεσα σε αυτά ήταν και η άρση βαρών. Στη συνέχεια ξέσπασαν τα σκάνδαλα ντόπινγκ και το 2016 ο μοναδικός εκπρόσωπός μας πήγε με κάρτα ελευθέρας συμμετοχής.

Η πάλη μετά το 2004 δεν έχει κατακτήσει κανένα μετάλλιο και η μόνη που προσπαθεί να διασώσει την… τιμή του, κάποτε, αθλήματος των ολυμπιονικών είναι η Μαρία Πρεβολαράκη. Το τζούντο, σε ό,τι αφορά τα ολυμπιακά μετάλλια… άρχισε και τελείωσε στον Ηλία Ηλιάδη και το τάε κβον ντο δεν έχει δείξει κάτι αξιόλογο μετά τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Το μοναδικό μετάλλιο που έχει η κολύμβηση είναι του Σπύρου Γιαννιώτη, όμως, συχνά βρέθηκαν αθλητές μας σε οκτάδες.

Η ενόργανη συνεχίζει την… παράδοση που ξεκίνησε το 1996 ο Ιωάννης Μελισσανίδης, αλλά η ρυθμική μετά το χάλκινο μετάλλιο του Σίδνεϊ δεν μπόρεσε να φτάσει κοντά στο βάθρο. Αντίθετα, η χώρα μας δεν έχει εκπροσωπηθεί στο τραμπολίνο. Η κωπηλασία μπορεί στο Ρίο να μην ανέβηκε στο βάθρο, αλλά τρία πληρώματά της –νέοι κωπηλάτες– βρέθηκαν στην οκτάδα. Στον στίβο, από το 1992 και έπειτα, στους διακριθέντες υπάρχουν και αθλητές μας.

Η ιστιοπλοΐα έφερε το πρώτο μετάλλιο το 1960 και από τότε, σχεδόν, πάντα κάποιο από τα πληρώματά μας ήταν στο βάθρο ή κοντά σε αυτό. Η Ελλάδα εκπροσώπους είχε και στη σκοποβολή. Το άθλημα, όμως, το ανέβασε στο βάθρο, και μάλιστα δύο φορές, η Αννα Κορακάκη, το 2016. Η νεαρή ηλικία της και οι μετέπειτα επιτυχίες της αφήνουν ελπίδες και για το μέλλον.

Με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς του 2004, που ήμασταν διοργανωτές, δεν είχαμε ποτέ εκπροσώπους σε ποδόσφαιρο, χάντμπολ, βόλεϊ, χόκεϊ επί χόρτου και μπάντμιντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή