Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/05/18)

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως για την τουριστική επένδυση «Kilada Hills» στην Αργολίδα

Ο τουρισμός είναι αυτός που κυρίως κινεί την ελληνική οικονομία και εν πολλοίς την κράτησε «ζωντανή» και στα χρόνια της κρίσης. Αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτό και στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία την Παρασκευή έδωσε το πράσινο φως για την αδειοδότηση της στρατηγικής επένδυσης με τον διακριτικό τίτλο «Kilada Hills». Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), το οποίο συνεδρίασε παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα και με προεδρεύοντα τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λ. Λαμπριανίδη κατέληξε σε θετική εισήγηση και πλέον απομένει η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

H επένδυση αφορά την κατασκευή του πολυτελούς τουριστικού θερέτρου «Kilada Hills» στον Δήμο Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας, προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ. Η επένδυση υλοποιείται από τον όμιλο Dophin Capital σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ξενοδοχείο, εξοχικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ 18 οπών, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εστίασης/αναψυχής και εμπορικά καταστήματα.

Η επένδυση αποσκοπεί στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη (high spenders) και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 600 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

Με 90 εκατ. συμμετείχαν οι παλαιοί μέτοχοι στην ΑΜΚ της Αττικής

Εληξε την Παρασκευή η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η αύξηση είχε προσδιοριστεί έως του ποσού των 197,97 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, οι παλιοί μέτοχοι που άσκησαν τα δικαιώματα προτίμησης συγκέντρωσαν 90 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας καλείται να διανείμει τα αδιάθετα, διαδικασία μέσα από την οποία θα προκύψει η τυχόν συμμετοχή ξένων επενδυτών. Η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει έως και τις 25 Ιουνίου και –σύμφωνα με πληροφορίες– ενδιαφέρον υπάρχει από πέντε επενδυτικά σχήματα. Αν και η ακριβής συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων που άσκησαν τα δικαιώματα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, είναι βέβαιο ότι ο ΕΦΚΑ άσκησε τα δικαιώματά του έως του ποσού των 70 εκατ. ευρώ μειώνοντας αισθητά τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η διοίκηση πάντως της Τράπεζας Αττικής σε ανακοίνωσή της «εκφράζει ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία της κεφαλαιακής της βάσης όπως αυτή αποτυπώνεται στον δείκτη 14,7% (με βάση τα στοιχεία τέλους 2017)» και –όπως σημειώνει– «σήμερα παρά τη μη προσμέτρηση από 1/1/2018 των προνομιούχων μετοχών στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, παραμένει στα ίδια επίπεδα».

Να τερματίσουν τις άδικες διώξεις κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου ζητεί από τις ελληνικές αρχές η Ενωση των Αμερικανών Στατιστικολόγων. Ο κ. Γεωργίου έχει απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών από την κατηγορία ότι διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα, αλλά δύο φορές ο Αρειος Πάγος ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης. Η δεύτερη προ ημερών, κάνοντας δεκτή τη σχετική αίτηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου. Ετσι, η υπόθεση του κ. Γεωργίου θα κριθεί για τρίτη φορά από το Συμβούλιο Εφετών. «Η συνεχιζόμενη δίωξη του Γεωργίου υπονομεύει την παραγωγή ελληνικών στατιστικών στοιχείων, η ακρίβεια και αντικειμενικότητα των οποίων είναι πρωταρχικής σημασίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (…). Οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις αθωωτικών παραβιάζουν επίσης την επιστημονική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Γεωργίου», σημειώνουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί του.

Υψηλή απόδοση για  Εκκλησία της Αγγλίας

Ετήσια απόδοση 7,1% επί του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, αξίας 9,4 δισ. ευρώ, εξασφάλισε για το 2017 η… Εκκλησία της Αγγλίας. Πρόκειται για επίδοση μάλιστα σημαντικά υποδεέστερη της αντίστοιχης του 2016, όταν η ετήσια απόδοση είχε ανέλθει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 17,1%. Πάντως, τα επαγγελματικά ακίνητα της Εκκλησίας (γραφεία, καταστήματα κ.τ.λ.) απέδωσαν 10,5%, αποτελώντας το 3,5% του χαρτοφυλακίου. Στον αντίποδα, οι αγροτικές γαίες στη βρετανική ενδοχώρα, που αποτελούν και το μεγαλύτερο, αναλογικά, περιουσιακό στοιχείο, με μερίδιο 8,5% του χαρτοφυλακίου, δεν κατόρθωσαν να συνεισφέρουν ανάλογα (4,9% απόδοση). Χαμηλή κρίνεται και η απόδοση των αστικών διαμερισμάτων με 6,1%.

Τον Σεπτέμβριο η επαναλειτουργία

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής μπαταριών της Sunlight στο Ολβιο της Ξάνθης. Η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγής όμως, στα προ της πυρκαγιάς επίπεδα, αναμένεται εντός του 1ου τριμήνου του 2019. Προχθές η διοίκηση της Sunlight, για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε ανήμερα την Πρωτομαγιά στη μονάδα παραγωγής μπαταριών έλξης, έδωσε πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η πληγείσα γραμμή παραγωγής μπαταριών συνεισέφερε σε μεγάλο ποσοστό του ετήσιου τζίρου και ότι τώρα αναζητούνται τρόποι αναπλήρωσης των απωλειών. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις που έχουν πληγεί είναι επαρκώς ασφαλισμένες για κάθε ζημία από κοινοπραξία 8 ασφαλιστικών. Οι ασφαλιστικές καλύψεις αφορούν τόσο αποκατάσταση ζημιών λόγω πυρός αλλά και μελλοντική απώλεια κερδών (loss of profit). Τέλος η εταιρεία γνωστοποιεί ότι την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από την Επ. Κεφαλαιαγοράς την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των ομολογιών της στο Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή