Μπουτάρης: Ηταν μια άθλια επίθεση – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Μπουτάρης: Ηταν μια άθλια επίθεση – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήταν μια άθλια επίθεση, όμως είμαι καλά. Έχω άριστες σχέσεις με τους Πόντιους και δεν πιστεύω πως οι επιτιθέμενοι ήταν από τον ποντιακό χώρο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων. 

Σε νεότερες δηλώσεις του (voria.gr) ο κ. Μπουτάρης περιέγραψε την επίθεηση που υπέστη: « Αυτό που έζησα ήταν εφιαλτικό. Ηταν κάμποσοι και με χτυπούσαν παντού, σε όλο μου το σώμα, με μπουνιές, κλωτσιές, όλα. Δεν νομίζω να ήταν Πόντιοι. Άλλωστε με τους Πόντιους έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να τις πω τώρα. Οσον αφορά στην πορεία της υγείας του ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: Οι εξετάσεις είναι καλές. Καθαρά για προληπτικούς λόγους οι γιατροί ήθελαν να μείνω μέσα το βράδυ».

 

Ο κ. Μπουτάρης θα παραμείνει για νοσηλεία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και ίσως και εντός της ημέρας αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Μπουτάρης: Ηταν μια άθλια επίθεση – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος-1
 
 
 
Λίγο μετά την επίθεση ο κ.Μπουτάρης μεταφέρθηκε στο γραφείο του στο δημαρχείο. Ωστόσο, λόγω της αδιαθεσίας που ένιωθε αποφασίστηκε να μεταβεί σε εφημερεύον νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και οι γιατροί πρότειναν την παραμανονή του σε αυτό για προληπτικούς λόγους.
 
 
Μπουτάρης: Ηταν μια άθλια επίθεση – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος-2

Τη βίαιη επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στη Θεσσαλονίκη, για την Γενοκτονία των Ποντίων, καταδίκασε η πολιτειακή ηγεσία και ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Μπουτάρης: Ηταν μια άθλια επίθεση – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος-3

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκδηλώνοντας την απερίφραστη καταδίκη του για την φασιστικής -κατά την επιεικέστερη έκφραση- νοοτροπίας επίθεση εναντίον του δημάρχου της Θεσσαλονίκης από περιθωριακά στοιχεία.

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Βούτσης: Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη

Την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καταδίκασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι «οι κυνικοί της πολιτικής που χαϊδεύουν την ακροδεξιά εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

«Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, άξιου εκλεγμένου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, που έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε η πόλη και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης να είναι ανοικτή και σύγχρονη», ανέφερε ο κ. Βούτσης σε σχετική δήλωση και συνέχισε:

«Να μην αναρωτηθεί κανείς για ποιόν "χτυπάει η καμπάνα", γιατί ακόμα και οι κυνικοί της πολιτικής που χαϊδεύουν την ακροδεξιά εκτίθενται ανεπανόρθωτα». 

Από την πλευρά του ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε: «Ντροπή για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να καταπιεί το φως της δημοκρατίας».

«Θύμα φανατικών εθνικιστών οι οποίοι παριστάνουν τους πατριώτες έπεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Κατά τη διάρκεια εορτασμού για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Μπουτάρης δέχτηκε επίθεση, προπηλακίστηκε λεκτικά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. «Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση και τάσσεται στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη σταθερή του εναντίωση απέναντι σε κάθε φωνή και πράξη εθνικιστικής, θρησκευτικής και φυλετικής μισαλλοδοξίας». 

Μπουτάρης: Ηταν μια άθλια επίθεση – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος-4

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει επίσης με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς τονίζει: «Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται».

Μπουτάρης: Ηταν μια άθλια επίθεση – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος-5

Αμεση ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε επίσης την επίθεση.

«Ντροπή, αίσχος και οργή! Η τραμπούκικη επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη», τονίζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Τέτοιες τραμπούκικες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές πρέπει να απομονωθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Τα ακραία στοιχεία που διέπραξαν αυτή την επίθεση αμαυρώνουν τη μέρα μνήμης και δεν έχουν καμιά σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων που τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους σε όλη τη χώρα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τουρκικού εθνικισμού», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. 

«Η απερίφραστη καταδίκη αυτής της άθλιας επίθεσης είναι αυτονόητη. Η άμεση σύλληψη των δραστών είναι αναγκαία. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όλων των δημοκρατικών πολιτών να απομονώσουμε άμεσα αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές γιατί η ανοχή αποτελεί συνενοχή. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι υπέρμαχος της ανοιχτής κοινωνίας που οραματιζόμαστε. Για αυτό αποτελεί στόχο ακραίων στοιχείων και εθνικιστών. Δεν θα τους περάσει, η βία θα ηττηθεί», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Απόλυτα καταδικαστέα» χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.  «Η βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται, δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία. Καμία διαφωνία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του  στο Τwitter.

«Αθλια, απαράδεκτη και άνανδρη» χαρακτηρίζει την επίθεση και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου, Καλυψώ Γούλα.  «Ο δήμαρχος ήταν απροστάτευτος. Στο χώρο δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και διοργανωτής ούτε για δείγμα», είπε η κ. Γούλα, η οποία συνόδευε τον κ. Μπουτάρη στις εκδηλώσεις. «Επεσε κάτω από τα χτυπήματα και συνέχισαν να τον κλωτσάνε».

«Όσοι συμμετείχαν στα σημερινά επεισόδια δεν εκφράζουν καμία αγανάκτηση. Εκφράζουν μία παραβατική συμπεριφορά απόλυτα καταδικαστέα. Ήμουν δίπλα στον δήμαρχο από την αρχή των επεισοδίων. Προσπάθησα μαζί με πολλούς από εμάς να ηρεμήσουμε τα πνεύματα, αλλά χωρίς επιτυχία όπως φαίνεται», αναφέρει από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης – Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος ήταν παρών στα επεισόδια, δίπλα στον Γιάννη Μπουτάρη

Ο αντιδήμαρχος απευθύνει έκκληση στους Πόντιους τονίζοντας πως «δεν μας εκφράζουν τέτοιες ενέργειες. Δεν τιμούν κανέναν και κυρίως προσβάλουν την ημέρα. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή