Βενεζουέλα: 300.000 στρατιώτες και αστυνομικοί επιτηρούν την εκλογική τάξη

Βενεζουέλα: 300.000 στρατιώτες και αστυνομικοί επιτηρούν την εκλογική τάξη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εξαετή θητεία αναζητεί στις σημερινές εκλογές της Βενεζουέλας ο Νίκολας Μαδούρο, σε μία ψηφοφορία  την οποία οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν ως «στέψη του δικτάτορα» που είναι πιθανόν να επιφέρει νέες κυρώσεις στη χειμαζόμενη οικονομικά χώρα.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αποφασίσει να μποϋκοτάρει τις εκλογές, δύο από τους πλέον δημοφιλείς αντιπάλους του να τους έχει απαγορευτεί η κάθοδος και όλους τους θεσμούς της χώρας στα χέρια πιστών στο καθεστώς στελεχών, η νίκη για τον 55χρονο πρώην οδηγό λεωφορείου, θεωρείται σχεδόν δεδομένη, παρά την «αντιδημοφιλία» του.

Βενεζουέλα: 300.000 στρατιώτες και αστυνομικοί επιτηρούν την εκλογική τάξη-1

Όπως σημειώνει το Reuters, πιθανή νίκη του Μαδούρο θα πυροδοτήσει νέες πετρελαϊκές κυρώσεις  από τις ΗΠΑ και θα διογκώσει το κύμα κριτικής που δέχεται ο Βενεζουελάνος πρόεδρος απ τις ευρωπαϊκές χώρες και την Λατινική Αμερική.

Αυτοπεριγραφόμενος ως «ο γιος του Ούγο Τσάβεζ», ο Μαδούρο κατεβαίνει στις εκλογές αυτές με το γνωστό σύνθημα: Πολεμάει, υποστηρίζει, την ιμπεριαλιστική συνομωσία για να συντριβεί ο σοσιαλισμός και να υποκλαπεί ο πλούτος των χωρών του ΟΠΕΚ.

Οι αντίπαλοί του, ωστόσο έχουν άλλη άποψη: Λένε ότι ο αριστερός ηγέτης έχει καταστρέψει  την πάλαι ποτέ ισχυρή οικονομία της χώρας και έχει συντρίψει με κυνισμό κάθε αντίθετη φωνή. 

Κύριος αντίπαλος  του Μαδούρο είναι ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Λάρα, Χένρι Φάλκον.

Προσβλέπει σε μια μάλλον απίθανη ανατροπή επικαλούμενος κυρίως μερικά ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αλλά, κυρίως, την οργή των 30 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας.

«Θα ελευθερώσω την Βενεζουέλα από τη δικτατορία», δήλωσε ο 56χρονος Φάλκον στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση, προσθέτοντας: «Οι Βενεζουελάνοι θέλουν να εξαφανιστείς Μαδούρο. Εχεις κάνει πολλή ζημιά».

Οι περισσότεροι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο Φάλκον έχει ελάχιστες πιθανότητες νίκης, δεδομένης της αποχής, τη διάσπαση της αντιπολίτευσης και το μπουκοτάζ.

«Αυτές δεν είναι εκλογές. Είναι μια φάρσα που έχει σκοπό της να διατηρήσει   τον Μαδούρο   στην εξουσία, χωρίς λαϊκή υποστήριξη», λέει ο Χουάν Πάμπλο Γουανίπα, μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μποϋκοτάρει την ψηφοφορία.

Τις πιθανότητες του Φάλκον ψαλιδίζει έτι περαιτέρω  η υποψηφιότητα ενός ακόνη υποψηφίου του ευαγγελικού πάστορα Χαβιέ Μπερτούτσι που έχει καταφέρει να βρει και αυτός το δικό του κοινό, χάρις (και ) στις δωρεάν σούπες που μοιράζει σε διάφορες προεκλογικές εκδηλώσεις.

«Δεν ψηφίζω»

Στους δρόμους του Καράκας πολλοί Βενεζουελάνοι είναι αποκαρδιωμένοι και θυμωμένοι  με τις εκλογές: Ασκούν κριτική στον Μαδούρο για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και την αντιπολίτευση για τη δυσλειτουργική διάσπασή της.

Ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης, με διαρκώς μειούμενη πετρελαιοπαραγωγή αλλά και υφιστάμενη τις αμερικανικές κυρώσεις, ο πληθυσμός της χώρας αντιμετωπίζει πλέον πείνα, ή κακή διατροφή, υπερπληθωρισμό ενώ τα κύματα μετανάστευσης είναι όλο και πιο μαζικά.

«Αν μου δώσετε τη νίκη, θα νικήσω στον οικονομικό πόλεμο», βρυχήθηκε ο Μαδούρο στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση ρίχνοντας το βάρος για τα οικονομικά δεινά της Βενεζουέλας στον αντιπάλους του, αλλά χωρίς να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για κάποιες πιθανές μεταρρυθμίσεις, μίας  εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες κρατικιστικής οικονομίας.

Με δεδομένη την  απογοήτευση των Βενεζουελάνων από την κρίση, οι προεκλογικές  εκδηλώσεις συγκέντρωσαν μικρό ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν και η ατμόσφαιρα ήταν πιο άτονη από ποτέ.

Ακτιβιστές υπέρ του μποϊκοτάζ είχαν διοργανώσει για σήμερα σποραδικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά οι αρχές έχουν φροντίσει 300.000 στρατιώτες και αστυνομικοί να βρίσκονται σε διάφορες κρίσιμες περιοχές και να προφυλάσσουν τα εκλογικά κέντρα.

Τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το απόγευμα.

«Δεν θα ψηφίσω. Κανείς δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Είναι κι οι δύο τους άχρηστοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση», λέει ο Τζόνι Κάστρο, ένας 36χρονος τραπεζικός υπάλληλος στην πόλη Μπαρκισιμέντο.

«Ο κόσμος έχει παραιτηθεί, δεν βλέπεις πουθενά εκλογική δραστηριότητα. Σε κάθε πέντε που ρωτάω οι τρις μου λένε ότι δεν θα ψηφίσουν», λέει ο ίδιος.

Νίκη του Μαδούρο, θεωρείται βέβαιοι ότι θα πυροδοτήσει νέο κύμα διώξεων εναντίον των «αντιφρονούντων» ενώ πολλές από τις προσωπικότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και υπουργών του Τσάβεζ αλλά και του επί Μαδούρο, βρίσκονται στην εξορία ή τη φυλακή.

Σε περίπτωση νίκης, ο Μαδούρο θα αντιμετωπίσει επίσης  χιονοστιβάδα επικρίσεων και διαμαρτυριών από τη Δύση, αν και η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν μεγάλοι σύμμαχοι και σημαντικοί χρηματοδότες.

Ωστόσο με την παραγωγή του πετρελαίου να βρίσκεται σε χαμηλά τριακονταετίας, τους διεθνείς πιστωτές να αυξάνουν τις πιέσεις τους και τις πολυεθνικές να αποχωρούν ή να ελαχιστοποιούν την παρουσία τους στη χώρα, ο Μαδούρο θα αντιμετωπίσει έναν Ηράκλειο άθλο στην προσπάθειά του να ανατρέψει  τη μοίρα μιας ετοιμοθάνατης οικονομίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή