Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές, πετρέλαιο και δολάριο μετά το «πάγωμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές, πετρέλαιο και δολάριο μετά το «πάγωμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι μετοχές, οι τιμές του πετρελαίου και το δολάριο καθώς «πάγωσε» ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ενώ στην Ευρώπη, το ιταλικό κόστος δανεισμού αυξήθηκε και το χρηματιστήριο του Μιλάνο υποχώρησε καθώς τα δύο αντισυστημικά κόμματα βρέθηκαν ένα βήμα πιο κοντά στην εξουσία.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται κατά 0,3%, ενώ θετική ήταν η συνεδρίαση στην Ασία.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι «παγώνει» ο αμερικανικός εμπορικός πόλεμος με την Κίνα ύστερα από συμφωνία να αποσύρουν τις απειλές τους για τους δασμούς που δημιούργησαν αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές φέτος.

Ο Μνούτσιν και ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Λάρι Κάντλοου, δήλωσαν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών διαπραγματευτών το Σάββατο δημιουργεί ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι εμπορικές ανισορροπίες στον μέλλον.

Ο Στεφάν Μπαρμπιέ ντε λα Σερ, αναλυτής στην Makor Capital Markets, επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεδομένης της έλλειψης των λεπτομερειών που έχουν γίνει γνωστές για τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για ένα καθοριστικό σημείο καμπής. Πρόσθεσε ότι μια σειρά από ερωτήματα, όπως οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, αναμένεται να κρατήσουν τους επενδυτές σε επιφυλακή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε νωρίτερα άνοδο περίπου 0,40% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 0,44% στο 1,1723 δολάριο.

Το ενιαίο νόμισμα δεχόταν πιέσεις καθώς η Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία συμφώνησαν στον υποψήφιο που θα τεθεί επικεφαλής της σχεδιαζόμενης κυβέρνησης συνεργασίας και θα εφαρμόσει τα σχέδια για τις δαπάνες, που κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι απειλούν τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017 ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση 1,1%.

Σταθερές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών διατηρούνταν οι τιμές του πετρελαίου χάρη στην αποκλιμάκωση των εντάσεων σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 0,6% στα 78,97 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή