Τουρκία: Iσόβια σε 104 κατηγορούμενους για ανάμιξη στο πραξικόπημα

Τουρκία: Iσόβια σε 104 κατηγορούμενους για ανάμιξη στο πραξικόπημα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα 104 πρόσωπα σε ισόβια κάθειρξη για ανάμιξη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, διευκρινίζοντας πως είναι από τις βαρύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί μετά την απόπειρα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, το δικαστήριο της Σμύρνης επέβαλε σε 104 από τους 280 κατηγορουμένους την ποινή της «επιβαρυμένης» ισόβιας κάθειρξης, που είναι η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, καθώς αυξάνει τον ελάχιστο χρόνο που πρέπει να μείνει κανείς στη φυλακή πριν μπορέσει να ζητήσει αναστολή.

Σε άλλα 21 πρόσωπα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών για εξύβριση του προέδρου, ενώ 31 άλλα καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει η Hurriyet.

Πάνω από 240 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν στις 15 Ιουλίου του 2016.  Η κυβέρνηση κατηγορεί το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, αρνήθηκε την εμπλοκή του και καταδίκασε το πραξικόπημα. 

Από την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αρχές έχουν φυλακίσει συνολικά 160.000 άτομα και απέλυσαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης καταστολής, δήλωσε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο.

Από αυτούς πάνω από 50.000 έχουν επισήμως κατηγορηθεί και φυλακισθεί εν αναμονή της δίκης.

Η κλίμακα της επιχείρησης καταστολής έχει θορυβήσεις τις ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, οι οποίοι φοβούνται ότι η χώρα θα υποκύψει στον αυταρχισμό υπό τον Ερντογάν. Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, λέει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα, δεδομένης της έκτασης των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή