Ιταλία: Ξανά στο Προεδρικό Λέγκα και 5 Αστέρια – τα σενάρια για τον νέο πρωθυπουργό

Ιταλία: Ξανά στο Προεδρικό Λέγκα και 5 Αστέρια – τα σενάρια για τον νέο πρωθυπουργό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργού και το ενδεχόμενο κυβερνητικό τους πρόγραμμα παρουσιάζουν οι επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και των 5 Αστέρων στον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα. Αυτός θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Μέσα στο απόγευμα της Δευτέρας ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο θα ανέβουν και πάλι στον λόφο του Κυρηνάλιου. Θα ανακοινώσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, το όνομα του πρωθυπουργού που έχουν επιλέξει αλλά και την λίστα των υπουργών.

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να δώσει την τελική έγκριση και μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένες αλλαγές. Αναφορικά με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ο Mαταρέλα αναμένεται να ελέγξει αν αυτό σέβεται το Σύνταγμα και αν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την εφαρμογή του.

Ο Σαλβίνι από την πλευρά του δήλωσε ότι «τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντι Μάιο είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στην κυβερνητική ομάδα». Πιθανώς στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Αλλά πρόσθεσε επίσης ότι «ελπίζει να μην υπάρξει κανένα βέτο». Αυτό ήταν προφανώς μία αναφορά για την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Σενάρια για τον επόμενο πρωθυπουργό

Για την πρωθυπουργία ένα από τα ονόματα που ακούγονται με μεγαλύτερη έμφαση είναι εκείνο του Βιντσέντσο Σπανταφόρα -44 ετών με καταγωγή από την περιοχή της Νάπολης είναι ο κύριος σύμβουλος του Ντι Μάϊο.

Παράλληλα, όμως, ακούγεται με έμφαση και το όνομα του καθηγητή νομικής Τζουσέπε Κόντε, πενήντα τεσσάρων ετών, ο οποίος διδάσκει στην Ρώμη και στην Φλωρεντία. Στο κυβερνητικό σχήμα υποψήφιων υπουργών που είχαν παρουσιάσει οι «πεντάστεροι» πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο Κόντε είχε επιλεγεί ως «μελλοντικός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης».

Η νέα κυβέρνηση, αν δεν υπάρξουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής, μπορεί να ορκισθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Θα πρέπει να διαπιστωθεί, βέβαια, και η όλη πορεία της οικονομίας και αν το σπρεντ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από τις πρώτες κινήσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος στο μεταναστευτικό, στον κρίσιμο τομέα των τραπεζών, και γενικότερα από το ποια μηνύματα θα επιλέξει να στείλει στους ευρωπαίους εταίρους.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή