Ιταλία: Τον Τζουζέπε Κόντε προτείνουν για πρωθυπουργό Λέγκα και Πέντε Αστέρια

Ιταλία: Τον Τζουζέπε Κόντε προτείνουν για πρωθυπουργό Λέγκα και Πέντε Αστέρια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στην έξοδο του ιταλικού Προεδρικού Μεγάρου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ιταλίας, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της νέας πολιτικής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε. «O Tζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.

Ο Κόντε, 54 ετών, διδάσκει στην Ρώμη και στην Φλωρεντία. Στο κυβερνητικό σχήμα υποψήφιων υπουργών που είχαν παρουσιάσει οι «πεντάστεροι» πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο Κόντε είχε επιλεγεί ως «μελλοντικός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης».

Ιταλία: Τον Τζουζέπε Κόντε προτείνουν για πρωθυπουργό Λέγκα και Πέντε Αστέρια-1

O γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι

Ο Ντι Μάιο τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι πρόκειται για πολιτική κυβέρνηση, «η οποία επιβραβεύει τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει τα Πέντε Αστέρια».

Ενδεικτικά, ανέφερε την ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό, την αξιοκρατία, την κατάργηση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι και την στήριξη των ανέργων με το «εισόδημα του πολίτη».

«Μετά από τις αναγκαίες σκέψεις και κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή την νέα πορεία», πρόσθεσε.

Ιταλία: Τον Τζουζέπε Κόντε προτείνουν για πρωθυπουργό Λέγκα και Πέντε Αστέρια-2

Αργότερα, ο Ματταρέλλα συναντήθηκε με τον γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. Εξερχόμενος από την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σαλβίνι τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και την μείωση των φόρων. Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», αλλά πρόσθεσε ότι «έστω και αν η χώρα θα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη». «Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική», κατέληξε ο γραμματέας της Λέγκα.

Αύριο πιθανότατα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Όπως έγινε γνωστό, αύριο ο Ιταλός πρόεδρος θα συναντήσει τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην συνέχεια (αν δεν υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής), αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.

Όπως διέρρευσε, κατά την συνομιλία του με τους Σαλβίνι και  Ντι Μάιο, ο Ματταρέλλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην υπάρξουν προβλήματα σε ότι αφορά την δημοσιονομική πολιτική της χώρας, και στο ότι ο νέος πρωθυπουργός (και στην οικονομική πολιτική), θα έχει ουσιαστική ελευθερία κινήσεων. Μια ελευθερία η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνον στα όσα αναφέρονται στην κυβερνητική συμφωνία των δυο αυτών πολιτικών δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Rai, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν με τον Ιταλό πρόεδρο στα προαναφερθέντα κύριας σημασίας σημεία, για το μέλλον και την σταθερότητα της χώρας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή