Αντιδρούν κάτοικοι της Χίου σε επέκταση του hotspot

Αντιδρούν κάτοικοι της Χίου σε επέκταση του hotspot

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζονται σταθερά οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στο hotspot (ΚΥΤ) της Χίου προσκρούει και πάλι στην αντίδραση ομάδας πολιτών.

Χθες, το νησί επισκέφθηκε ο διευθυντής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής (αρμόδιος για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΚΥΤ) σε όλη τη χώρα Ανδρέας Ηλιόπουλος, ενώ είχε προγραμματιστεί η μεταφορά οικίσκων στον χώρο της ΒΙΑΛ προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής όσων παραμένουν.

Ωστόσο κάτοικοι του Χαλκειού πραγματοποίησαν συγκέντρωση από τα ξημερώματα χθες –η οποία πάντως δεν είχε μεγάλη προσέλευση– προκειμένου να αποτρέψουν την προγραμματισμένη μεταφορά οικίσκων. Αντιπροσωπεία κατοίκων συναντήθηκε με τον κ. Ηλιόπουλο και έως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε πραγματοποιηθεί μεταφορά των οικίσκων.

Παράλληλα, αντιδράσεις εκφράζονται και για τις εργασίες επισκευής της περίφραξης της ΒΙΑΛ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει, καθώς σε πολλά σημεία περιμετρικά έχουν ανοίξει δίοδοι με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να ελεγχθεί η είσοδος και η έξοδος μεταναστών από τον χώρο.

Πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έχει δηλώσει σαφώς ότι είναι αναγκαίο να αποσυμπιεστούν οι δομές φιλοξενίας όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των αυξημένων ροών από τον Εβρο, οι οποίες όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μειωθεί, αλλά και στα νησιά. Ωστόσο ο υπουργός δεν αναφέρεται κυρίως σε μεταφορές στην ενδοχώρα, όπως ζητούν οι κάτοικοι και είναι και η τακτική που εφαρμόζεται για την αποσυμφόρηση των νησιών τους τελευταίους μήνες, αλλά σε αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στην επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ειδικά στα νησιά.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνολικά παραμένουν 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους οποίους εντός των hotspots, σε Λέσβο 7.370 άτομα, Χίο 2.029 άτομα, Σάμο 2998 άτομα, Λέρο 800 άτομα και Κω 874 άτομα. Συνολικά τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στα ελληνικά νησιά 100 στη Λέσβο, 48 στη Σάμο αλλά και 76 στις Οινούσσες, όπου δεν υπάρχει χώρος υποδοχής. Πάντως τα στοιχεία που δίδονται επίσημα όσον αφορά όσους βρίσκονται στα νησιά, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι πολύ πιθανό να έχουν απόκλιση από τον πραγματικό αριθμό των φιλοξενουμένων, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής καταμέτρησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας της Χίου, πέντε άτομα που έφθασαν την προηγούμενη Δευτέρα στο νησί είναι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Παράλληλα, έχει συλληφθεί και ο Τούρκος διακινητής που τους μετέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή