Υπερωρίες κάνουν οι δικαστές ενόψει εκλογών στην Τουρκία

Υπερωρίες κάνουν οι δικαστές ενόψει εκλογών στην Τουρκία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Eνα μήνα πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, δικαστήριο της Σμύρνης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη 104 ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνταν για ανάμειξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Αλλοι 21 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 χρόνων για προσβολή του προέδρου, ενώ σε 31 άτομα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών και έξι μηνών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι οργάνωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα, όπου περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Περισσότεροι από 160.000 έχουν συλληφθεί μετά την αποτυχία των πραξικοπηματιών, ενώ περίπου ισάριθμοι έχουν απολυθεί από τον δημόσιο τομέα, τα πανεπιστήμια, τον στρατό και την αστυνομία. Εκ των συλληφθέντων, περίπου 50.000 εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη τους, καθώς τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η δίκη που ολοκληρώθηκε χθες στη Σμύρνη σηματοδότησε την πιο βαριά καταδικαστική απόφαση της τελευταίας διετίας.

Την ίδια ώρα, στην Αγκυρα, εκπρόσωποι τεσσάρων εκ των κυριοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσαν τα μέτρα που θα λάβουν για να αποτρέψουν ενδεχόμενη νοθεία στις εκλογές. Στη συνέντευξη Τύπου εκπροσωπήθηκαν το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, το νεοπαγές, εθνικιστικό κόμμα iYi της Μεράλ Ακσενέρ, το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας και το Δημοκρατικό Κόμμα. Την Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε ογκώδη συγκέντρωση ομοεθνών του από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο Σεράγεβο. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα, η κρατική υπηρεσία πληροφοριών τον είχε ενημερώσει για σχέδιο δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, στο Σεράγεβο. Το συγκεντρωμένο πλήθος αποθέωσε τον ισλαμιστή πολιτικό κραυγάζοντας «Αλάχ Ακμπάρ» και «Σουλτάνος Ερντογάν», ενώ ο Μπακίρ Ιζετεμπέγκοβιτς, εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της χώρας, κάλεσε τους ομοθρήσκους του να ψηφίσουν Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή