Διαγωνισμός για την πώληση του 64% της ΕΛΤΕΧ

Διαγωνισμός για την πώληση του 64% της ΕΛΤΕΧ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύση του διεθνούς διαγωνισμού φαίνεται πως προκρίνει η διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ» για την αξιοποίηση της κατά 64% θυγατρικής ΕΛΤΕΧ Ανεμος, η οποία εξειδικεύεται στον κλάδο των αιολικών πάρκων και εν γένει των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ρόλο συμβούλου στην όλη διαδικασία αναμένεται να έχουν η Εθνική Τράπεζα και η Axia, για την πρόσληψη των οποίων έχει υπάρξει και η σχετική συμφωνία «κυρίων», μεταξύ των μεγαλομετόχων, δηλαδή τόσο της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα όσο και της πλευράς των αδελφών Καλλιτσάντση, που βρίσκονται σε έντονη διαμάχη τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων, και για το θέμα της πώλησης της «Ανεμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση είναι αντίθετοι στην πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση, ιδίως στην παρούσα φάση, θα υπέσκαπτε τη δυνατότητα του ομίλου να κεφαλαιοποιήσει ακόμα μεγαλύτερες υπεραξίες στο μέλλον. Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η χρηματιστηριακή Euroxx έκανε λόγο για μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας μέχρι το 2020, όταν τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 32 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η πλευρά Καλλιτσάντση εκτιμά ότι η λύση της πώλησης με σκοπό να καλυφθούν «τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία του ομίλου και στο μέλλον.

Για το ζήτημα υπήρξε και σχετική ερώτηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τη διοίκηση να απαντά ότι «στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της μετοχικής αξίας της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, διερευνάται η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης του περιουσιακού της στοιχείου κι εφόσον συντρέχει γεγονός, θα προβεί η ίδια υπεύθυνα και αρμοδίως στην γνωστοποίησή του». Σημειωτέον ότι η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» βρισκόταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το βρετανικό επενδυτικό fund Ikon, με την τελευταία πρόταση να κάνει λόγο για περίπου 180 εκατ. ευρώ, αλλά και την ανάληψη του δανεισμού της εταιρείας, με αποτέλεσμα η τελική αξία να αυξάνεται σε επίπεδο άνω των 300 εκατ. ευρώ. Η πρώτη πρόταση εξαγοράς της εταιρείας είχε γίνει προ 18μήνου από τον όμιλο Libra του κ. Λογοθέτη και εκτιμάται ότι ήταν χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνει και ανάληψη δανείων). Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, υπήρξαν αρκετές κρούσεις προς τη διοίκηση της «Ελλάκτωρ» από άλλους ενδιαφερομένους, με αποτέλεσμα να κριθεί σκόπιμη η επιλογή του διαγωνισμού.

Ωστόσο, με δεδομένη την αντίρρηση της πλευράς Καλλιτσάντση στην πώληση, το ζήτημα περιπλέκεται και ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τότε, δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της «Ανεμος», ώστε να τεθεί και αυτό το ζήτημα προς έγκριση από τους μετόχους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, με δεδομένο ότι ο νόμος παρέχει τη σχετική δυνατότητα, να μετατεθεί η γενική συνέλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή