Νέα κόντρα δήμου – ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

Νέα κόντρα δήμου – ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπυρώνεται η κόντρα ΑΕΚ – Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, αυτή τη φορά με αφορμή τον αυθαίρετο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου στο άλσος. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε από τον δήμο να δηλώσει αν μπορεί αν φέρει εις πέρας την κατεδάφιση των παράνομων εγκαταστάσεων, ενώ η ΑΕΚ παρενέβη ζητώντας να αναλάβει ιδίοις εξόδοις την κατεδάφιση. Ο δήμος από την πλευρά του ζητεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθεί «μπλακ άουτ» στη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.

Ηδη από τη δεκαετία του ’80 ο δήμος άρχισε σταδιακά να μετατρέπει (παρανόμως) κομμάτι της έκτασης που του είχε παραχωρηθεί στο άλσος σε σταθμό απορριμματοφόρων. Οι εγκαταστάσεις σταδιακά αυξήθηκαν, περιλαμβάνοντας συνεργείο, χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων, χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων, γραφεία κ.ά. με αντίστοιχη καταπάτηση του άλσους.

Το 1995, συνεργείο της τότε νομαρχίας (όπου υπαγόταν η πολεοδομία της περιοχής) πραγματοποίησε αυτοψία χαρακτηρίζοντας τις εγκαταστάσεις αυθαίρετες. Η υπόθεση κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά προσφυγή του δήμου, όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο (4480/2015, Ε΄ Τμήμα). Αφού η απόφαση κατεδάφισης κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες, στις 26 Μαρτίου 2018 η πολεοδομία Νέας Ιωνίας (που εξυπηρετεί και τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας) απέστειλε την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να δρομολογήσει την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών. Στη συνέχεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απευθύνθηκε (στις 26/4) στον δήμο, ζητώντας του να δηλώσει αν έχει τα μέσα να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σε όλες τις περιπτώσεις κατεδαφίσεων, καθώς η Αποκεντρωμένη δεν διαθέτει δικά της μέσα και αναγκάζεται να αναθέτει ομάδες αυθαιρέτων σε εργολάβο μέσω διαγωνισμών. Μια ημέρα μετά, στην υπόθεση παρενέβησαν η ΑΕΚ και η «Δικέφαλος 1924»: με αίτησή τους προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δηλώνουν έτοιμοι να διαθέσουν όλα τα αναγκαία μηχανήματα και το προσωπικό για την κατεδάφιση. Οπως επισημαίνουν, η διάνοιξη πεζοδρόμου στη βόρεια πλευρά του γηπέδου «είναι επείγουσα για λόγους πυροπροστασίας του άλσους έναντι των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στο παρακείμενο εργοτάξιο του γηπέδου, καθώς και για λόγους προσπέλασης πυροσβεστικών οχημάτων».

Στη συνέχεια (10/5/18) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απευθύνθηκε και πάλι στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, διευκρινίζοντας ότι η προσφορά της ΑΕΚ θα γίνει δεκτή αν ο δήμος δεν αναλάβει την ευθύνη. Μερικές ημέρες μετά (18/5), ο δήμος κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οπως υποστηρίζει, έχει ξεκινήσει από τριετίας τη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου χώρου και έχει καταλήξει σε οικόπεδο στο 10ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Ωστόσο χρηματοδότηση δεν έχει βρεθεί, το ακίνητο δεν έχει απαλλοτριωθεί και άρα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Ο δήμος εκτιμά ότι μπορεί σε 6 μήνες να απελευθερώσει την έκταση που χρειάζεται για τη διάνοιξη του πεζοδρόμου και ζητεί παράταση ενός έτους για να απομακρύνει όλες τις λειτουργίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η πόλη απειλείται με «μπλακ άουτ» στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτοψία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται αυτοψία στο σημείο από κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς, αν τα αυθαίρετα που αποτυπώνονται στην αυτοψία του 1995 δεν είναι τα μόνα, δεν μπορούν να κατεδαφιστούν πριν «τελεσιδικήσουν» και αυτά (εκτός αν δεχθεί να τα παραδώσει ο δήμος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή