Νέους όρους ζητεί ο Πομπέο για τα πυρηνικά του Ιράν

Νέους όρους ζητεί ο Πομπέο για τα πυρηνικά του Ιράν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατάλογο δώδεκα απαιτήσεων προς το Ιράν δημοσίευσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απειλώντας την Τεχεράνη με τις «ισχυρότερες κυρώσεις στην ιστορία». Ο κατάλογος των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον θα προστεθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα για τα πυρηνικά του Ιράν, από την οποία υπαναχώρησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Θα διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα έχει καμία δίοδο προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου, ενώ η Ουάσιγκτον θα ασκήσει πρωτοφανή οικονομική πίεση, έτσι ώστε η Τεχεράνη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πομπέο, μιλώντας στο συντηρητικό ινστιτούτο Heritage Foundation.

Το Ιράν οφείλει, σύμφωνα με τον κατάλογο του Πομπέο, να διακόψει αμέσως τον εμπλουτισμό ουρανίου, να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση επιθεωρητών σε όλες τις εγκαταστάσεις στη χώρα, αλλά και να διακόψει τη στήριξη προς τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, την απόσυρση όλων των στρατιωτικών του δυνάμεων από τη Συρία και την αναστολή της στήριξης προς τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η Τεχεράνη πρέπει επίσης να δεσμευθεί ότι θα πάψει να απειλεί το Ισραήλ.

Οι όροι που εξέθεσε την Κυριακή ο Πομπέο, ιδιαίτερα όσοι αφορούν την εξωτερική πολιτική του Ιράν, αναμένεται να κριθούν ως απαράδεκτοι από την Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, ο Πομπέο δεσμεύθηκε ότι, εάν το Ιράν αποδεχθεί τις αλλαγές στη συμφωνία, η Ουάσιγκτον θα είναι πρόθυμη να άρει όλες τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, να αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της.

Ο Πομπέο ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πως η απόφαση του προέδρου Τραμπ «θα δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα για πολλούς από τους φίλους μας», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα «τιμωρήσει» ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή