Κέρκυρα: Παρέλαση με φόντο… σκουπίδια και παράπονα

Κέρκυρα: Παρέλαση με φόντο… σκουπίδια και παράπονα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επίσημοι εορτασμοί για την 154η επέτειο της ένωσης της Κέρκυρας με την Ελλάδα δεν κατόρθωσαν να καταπνίξουν την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας για το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων, αλλά και για μια σειρά άλλων κακώς κειμένων.

Τις τελευταίες μέρες προετοιμαζόταν μέσω Facebook, και υπό τον τίτλο «Η Κέρκυρα πεθαίνει», μια σιωπηλή διαμαρτυρία στη διάρκεια της παρέλασης, ακριβώς απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. «Καιρό τώρα γινόμαστε μάρτυρες του αργού θανάτου του τόπου μας. Ιστορικά κτίρια καταρρέουν. Εμβληματικά φρούρια αφήνονται στην τύχη τους. Τα χόρτα μένουν άκοπα, οι δρόμοι ασυντήρητοι. Τα σκουπίδια μας πνίγουν και μολύνουν ανεπανόρθωτα υδροφόρο και θάλασσες. Παντού εικόνα εγκατάλειψης. Ποιος φταίει;» ανέφερε μεταξύ άλλων το διαδικτυακό κάλεσμα διαμαρτυρίας, στο οποίο ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες Κερκυραίοι. Σχετικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους δέχθηκαν και οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, στους οποίους υπενθύμισαν τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα. Μέχρι και λίγες ώρες πριν από την άφιξη των επισήμων, το κέντρο της Κέρκυρας ήταν γεμάτο σκουπίδια. Η αποκομιδή τους ξεκίνησε με κυβερνητική εντολή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το εορταστικό κλίμα ομολογουμένως βάραινε η σημερινή δικάσιμος του δημάρχου Κώστα Νικολούζου και του αντιδημάρχου Καθαριότητας Σπύρου Ασπιώτη, οι οποίοι είχαν προσαχθεί με τη διαδικασία του αυτόφωρου το πρωί της Κυριακής, με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να εναποθέσουν, παρανόμως, απορρίμματα σε κλειστό κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. «Θεωρώ απαράδεκτη την ποινική δίωξή μας κατά τη διάρκεια άσκησης του νόμιμου καθήκοντός μας, που ήταν ο έλεγχος του χώρου του ΧΥΤΑ», έχει δηλώσει ο δήμαρχος με τον οποίο η «Κ» παρά τις επίπονες προσπάθειες δεν μπόρεσε να έρθει σε επικοινωνία. Στο Α.Τ. προσήχθη ταυτόχρονα και κάτοικος του Τεμπλονίου, καθώς φέρεται να έσπασε με πέτρα το παρμπρίζ ενός δημοτικού αυτοκινήτου.

Αίτημα για έλεγχο

Το αδιέξοδο, το οποίο αντιμετωπίζει το νησί των Φαιάκων, είχε γίνει εσχάτως εντονότερο. «Μέχρι τις 28 Μαρτίου λειτουργούσε ο δεματοποιητής, αλλά χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις της σύμβασης, όπως η υποχρεωτική απομάκρυνση των ανακυκλώσιμων και ο καθαρισμός του χώρου», περιγράφει στην «Κ» η κ. Μάγδα Παπανικολοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, που είχε καταθέσει δις αίτημα στο ειδικό κλιμάκιο της περιφέρειας για περιβαλλοντικό έλεγχο. «Το πόρισμα από τον έλεγχο της 16ης Απριλίου είναι καταπέλτης», αναφέρει. Επειτα από εισαγγελική παρέμβαση απαγορεύτηκε η χρήση των κορεσμένων κυττάρων, οπότε άρχισαν να δημιουργούνται «λόφοι» σκουπιδιών στον χώρο του δεματοποιητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή