Υπό αίρεση οι προκηρύξεις νέων γ.γ. στο Δημόσιο

Υπό αίρεση οι προκηρύξεις νέων γ.γ. στο Δημόσιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το «μικροσκόπιο» της τρόικας τίθενται οι προκηρύξεις που αφορούν τους νέους γενικούς γραμματείς, μετά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει επί του θέματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, για «φωτογραφικές» προκηρύξεις που στόχο έχουν την «τακτοποίηση» ημετέρων, προβλημάτισαν και θορύβησαν τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση τόσο ως προς τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία όσο και για τα καταγγελλόμενα. Η σημασία άλλωστε της νέας διαδικασίας ανάδειξης των γενικών γραμματέων είναι μεγάλη για τους εκπροσώπους των δανειστών, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διαδικασία εισήχθη στο πλαίσιο αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, οι θεσμοί δεν έδειξαν να καθησυχάζονται και τελικώς ζητήθηκε η εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να εξετασθούν οι ανάγκες και τα τυπικά προσόντα που θα «συνοδεύουν» τις επίμα-χες θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσες προκηρύξεις είναι εκτός πλαισίου των αποτελεσμάτων της μελέτης θα ακυρωθούν και οι θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν, ενώ για τις υπόλοιπες η, ούτως ή άλλως, εκπρόθεσμη διαδικασία θα συνεχιστεί.

Η μελέτη των εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ορόσημο κατά το οποίο θα έπρεπε βάσει των αρχικώς προβλεπόμενων στη συμφωνία να ολοκληρώνεται η επιλογή των νέων ειδικών και τομεακών γραμματέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι «ύποπτες» προκηρύξεις είναι περίπου δέκα και ήδη έχουν εντοπιστεί από τους θεσμούς.

Εν τω μεταξύ, στο θέμα επανήλθε χθες ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η σχετική επερώτηση 37 βουλευτών της Ν.Δ. εκκρεμεί προς απάντηση τους τελευταίους τρεις μήνες. «Με συγκεκριμένα παραδείγματα καταδείξαμε ότι οι προκηρύξεις δεν ακολούθησαν ενιαίους κανόνες αλλά διαφοροποιήθηκαν ανά θέση ανάλογα με τους προεπιλεγέντες από τους υπουργούς υποψηφίους», είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς ζητώντας από την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη να δώσει διευκρινίσεις στη Βουλή ή, σε διαφορετική περίπτωση, να ακυρώσει τη «φωτογραφική διαδικασία».

Χρονικά περιθώρια

Ως προς τα χρονικά περιθώρια, η διαδικασία επιλογής των νέων γενικών γραμματέων θεωρείται βέβαιο ότι θα καταστεί εκπρόθεσμη, γεγονός που η κυβέρνηση αποδίδει στις συνεδριάσεις της αρμόδιας εννεαμελούς επιτροπής και στο φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται η ενίσχυση τόσο της επιτροπής –ενδεχομένως με τη δημιουργία μιας δεύτερης– όσο και του ΑΣΕΠ, το οποίο σημειωτέον εμπλέκεται και στην ανάδειξη των γενικών νέων διευθυντών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή