Τους «πρόδωσαν» τα φιλτράκια

Τους «πρόδωσαν» τα φιλτράκια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισαγωγή πρώτων υλών για την παρασκευή τσιγάρων,πριν από έξι μήνες, από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, ήταν η αφετηρία της μυστικής έρευνας που το Σάββατο έφερε στο φως το παράνομο καπνεργοστάσιο στο Κορωπί.

Πρόκειται για την τέταρτη παρόμοια εγκατάσταση που εντοπίζεται από την αστυνομία τους τελευταίους μήνες, μετά τις εφόδους σε Ασπρόπυργο, Ωρωπό, Ελευσίνα και Μαγούλα. Το ύποπτο φορτίο βρήκαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ενημέρωσαν σχετικά την ΕΛ.ΑΣ. Στο τελικό στάδιο, την έρευνα έφερε εις πέρας η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας: εντόπισε την αποθήκη στην περιοχή «Γαλήνη» Κορωπίου και προχώρησε στη σύλληψη 18 ατόμων. Αναμένονται μάλιστα και νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Στην παράνομη εγκατάσταση τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν μηχανές παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων, πάνω από πέντε τόνους χύμα καπνού και πάνω από 5,5 εκατ. τσιγάρα γνωστών εμπορικών επωνυμιών, που είχαν παρασκευαστεί στο παράνομο καπνεργοστάσιο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Τσουβάλα και του επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Γ. Καρβουνάκη ανακοινώθηκε ότι οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έξι μήνες. Τελωνειακοί υπάλληλοι εντόπισαν φορτίο με εκατομμύρια φίλτρα και άλλα είδη για την παρασκευή λαθραίων τσιγάρων. Το κοντέινερ δεν δεσμεύθηκε, καθώς το περιεχόμενό του, τυπικά, δεν ήταν παράνομο, ωστόσο τέθηκε υπό επιτήρηση και ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Η έφοδος στην αποθήκη έγινε το Σάββατο με απολογισμό 18 συλλήψεις. Οι 16 από τους κατηγορουμένους είναι Ουκρανοί εργάτες που θα αμείβονταν με 2.000 ευρώ για 30 ημέρες εργασίας στο καπνεργοστάσιο. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Κύπρο, ιδιοκτήτες της εγκατάστασης στο Κορωπί, στους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο επιστατών. Αναζητείται ο γιος τους, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με αρχαία αντικείμενα που εντοπίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου και χρονολογούνται από το 2.000 π.Χ. Τη σύλληψη πάντως διαφεύγουν τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος.

Κρυμμένα σε ζαχαρωτά

Τα λαθραία, απομιμητικά τσιγάρα εξάγονταν με νταλίκες στο εξωτερικό, κρυμμένα πίσω από συσκευασίες που υποτίθεται πως περιείχαν ζαχαρωτά και μπισκότα. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο των κοντέινερ ελεγχόταν, οι αστυνομικοί ή οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν θα εντόπιζαν το παράνομο εμπόρευμα, καθώς αυτό ήταν στοιβαγμένο πίσω από κουτιά που φαινομενικά περιείχαν ζαχαρωτά.

Στα τέλη Απριλίου, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης είχε εντοπίσει ένα ακόμα παράνομο καπνεργοστάσιο στον Αυλώνα και δύο αποθήκες σε Κορωπί και Ασπρόπυργο. Από την έρευνα είχε προκύψει διασύνδεση της υπόθεσης με Ελληνα, που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία τσιγάρα από τη Λευκορωσία και το Ντουμπάι και τα διακινούσε οδικώς στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Θεσσαλονίκης. Η ίδια υπηρεσία (Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης) είχε και την περασμένη άνοιξη εντοπίσει δύο παράνομα καπνεργοστάσια στον Ασπρόπυργο. Τότε, είχαν κατασχεθεί 70 τόνοι χύμα καπνού και 8,8 εκατ. λαθραία πακέτα τσιγάρα, ωστόσο, η ποινική κατάληξη της υπόθεσης δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς εκκρεμεί μέχρι σήμερα η σύλληψη των επικεφαλής του λαθρεμπορικού δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή