Αβέβαιη η σταδιακή αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε τρία χρόνια

Αβέβαιη η σταδιακή αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε τρία χρόνια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για τη σταδιακή εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και μόνο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να «απλωθούν» οι επιβαρύνσεις σε βάθος τριετίας. Με τον τρόπο αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν θα δουν τον προσεχή Αύγουστο ένα «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό σημείωμα σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική για την κυβέρνηση καθώς θα ετοιμάζεται για την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ενδεχομένως το 1/3 από τη συνολική επιβάρυνση.

Το κρίσιμο τεστ

Ωστόσο, οι δανειστές της χώρας δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους και δεν πρόκειται να γίνει αυτό πριν από τις αρχές Ιουνίου, δηλαδή πριν λάβουν τα τελικά στοιχεία από τη δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Δηλαδή, θέλουν να διαπιστώσουν την τελική επίπτωση από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών στον τομέα των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το ποσό τη βεβαίωσης να ανέλθει τουλάχιστον στα 3,2 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. Για να «σπάσουν» όμως οι αντικειμενικές αξίες σε τρεις δόσεις, θα πρέπει η δοκιμαστική εκκαθάριση να «δώσει» τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ περισσότερα. Διαφορετικά, το σχέδιο θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες με αποτέλεσμα οι νέες αντικειμενικές αξίες να τεθούν σε ισχύ άμεσα.

Οπως αναφέρει παράγων του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εικόνα για την τελική επίπτωση από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Μέχρι όμως να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της αναπροσαρμογής αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και αμέσως μετά τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γίνει η δοκιμαστική εκκαθάριση.

Εφόσον λοιπόν διαπιστωθεί ότι κύριος και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ δίνουν ένα ποσόν σημαντικά υψηλότερο των 3,2 δισ. ευρώ, πιθανόν οι αντικειμενικές αξίες όπως προαναφέρθηκε να εφαρμοστούν με δόσεις σε όσους κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Ειδικότερα:

1. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης σε μια περιοχή ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ το τ.μ., και με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες φθάσει τα 1.050 ευρώ το τ.μ., η διαφορά θα σπάσει σε δύο ή τρεις δόσεις. Το 2018 θα αυξηθεί στα 850, την επόμενη χρονιά στα 950 ευρώ κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό «απλώνονται» σε τρία έτη οι επιβαρύνσεις. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 10% και σε άλλες 40%. Θα αυξηθεί στην πρώτη εφάπαξ και στις άλλες σε δόσεις; Είναι ερωτήματα τα οποία θα εξεταστούν, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ μετά τη δοκιμαστική εκκαθάριση.

2. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης από τις 2.500 ευρώ το τ.μ. μειώνεται στα 1.980 ευρώ το τ.μ., η μείωση θα γίνει εφάπαξ. Και αυτό, καθώς φοβούνται κύματα προσφυγών.

3. Για τον υπολογισμό των υπόλοιπων φόρων όπως τον φόρο μεταβίβασης και τον φόρο κληρονομιών, οι αντικειμενικές θα εφαρμοστούν στο 100% από το 2018. Δηλαδή, άλλη τιμή ζώνης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλη για τον φόρο μεταβίβασης.

Εξοδος από μνημόνιο

Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να αποφευχθούν τα υψηλά εκκαθαριστικά λίγο πριν από την έξοδο από το μνημόνιο (και ίσως πριν από τις εκλογές). Ωστόσο, πέρα από τα ενδεχόμενα νομικά ζητήματα που μπορεί να εγείρουν οι «διπλές» τιμές ζώνης, παράγοντες της κτηματαγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου νέων στρεβλώσεων, δεδομένου ότι από το 2019 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, από την οποία οι τιμές ζώνης θα προκύπτουν σχεδόν αυτόματα, χωρίς τη δυνατότητα τέτοιων ριζικών διοικητικών παρεμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή