Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο o Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ για τις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο o Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ για τις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μαλίκι υπέβαλε σήμερα αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητώντας «να διερευνήσει τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τις πολιτικές διευθέτησης του Ισραήλ σχετικά με τα κατεχόμενα εδάφη».  

Η αίτηση εκτείνεται πέραν ενός αιτήματος που είχε κατατεθεί το 2015 να διεξαχθεί έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα στην περιοχή και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία για μια πλήρη διερεύνηση.

Αμεση ήταν η απάντηση του Ισραήλ, το οποίο τόνισε ότι βλέπει «σοβαρά» την κίνηση του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ, ενώ χαρακτήρισε την εν λόγω κίνηση ως ένα «κυνικό βήμα χωρίς νομική ισχύ». 

Παράλληλα, κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς οι Παλαιστίνιοι «χρησιμοποιούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εξυπηρετήσουν πολιτικούς σκοπούς». 

Εξάλλου, το εν λόγω δικαστήριο «δεν έχει δικαιοδοσία για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, από τότε που το Ισραήλ δεν είναι μέλος του και επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έρχεται λίγες μέρες μετά τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα, την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν πάνω από 2.700 άτομα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή