Επίδομα στέγασης 70 έως 210 ευρώ τον μήνα από το 2019

Επίδομα στέγασης 70 έως 210 ευρώ τον μήνα από το 2019

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8.000 ευρώ «κλείδωσε» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο που θα απαιτείται για να λάβει κάποιος επίδομα στέγασης και το οποίο συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών ως ένα από τα αντίμετρα για την περικοπή των συντάξεων από το 2019 και μετά.

Συνολικά, θα διατεθούν 617 εκατ. ευρώ, με το επίδομα να αγγίζει έως και τις 2.520 ευρώ τον χρόνο, για μία οικογένεια με 3 παιδιά. Θα ξεκινά από 70 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φθάνει έως και τα 210 ευρώ. Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε πάνω από 1,3 εκατ. ωφελουμένους, βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, για την κάλυψη μέρους του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι δεν θα έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στην περίπτωση του ενοικιαστή θα δίνεται στον ίδιο μετά την κατάθεση του συμβολαίου στην εφορία.

Το ποσό των 8.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή για τον/τη σύζυγο όπως και για κάθε ανήλικο παιδί ή σπουδαστή έως 24 ετών. Ετσι, το  ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος ορίστηκε στις 24.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα δικαιούται επίδομα, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ. Το ίδιο εισόδημα ισχύει και για μία μονογονεϊκή οικογένεια που έχει κι ένα προστατευόμενο παιδί. Και για τις δύο περιπτώσεις, το επίδομα θα είναι 105 ευρώ τον μήνα ή 1.260 ευρώ τον χρόνο.

Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί ή για μία μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και το δικαιούμενο επίδομα στα 140 ευρώ τον μήνα, ή 1.680 ευρώ τον χρόνο. Για μια 4μελή οικογένεια, ήτοι για ένα ζευγάρι με 2 προστατευόμενα παιδιά ή για μία μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά, το εισοδηματικό όριο που θα την καταστήσει δικαιούχο της επιδότησης, είναι 20.000 ευρώ τον χρόνο και το  επίδομα που δικαιούται  φτάνει τα 175 ευρώ τον μήνα (2.100 ευρώ τον χρόνο). Τέλος, για το νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερα μέλη – που σημαίνει ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά καθώς και μονογονεϊκή οικογένεια με 4 ή περισσότερα παιδιά – το εισοδηματικό όριο ορίζεται στις 24.000 ευρώ τον χρόνο και το δικαιούμενο επίδομα 210 ευρώ τον μήνα. Ποσό που αντιστοιχεί σε 2.520 ευρώ τον μήνα. 

Κατά τη σύντομη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο πεδίο της πρόνοιας, συμφωνήθηκε επίσης, ότι το πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης της αναπηρίας θα εφαρμοστεί σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα), με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, έως το τέλος του χρόνου, αφού αξιολογηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή