Το Κονκλάβιο (22/05/18)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άγνωστος Χ

Δεν είναι το θάμβος της καθαρής εξόδου αυτό που καίει τα μάτια των κυβερνητικών στελεχών. Είναι οι σχετικοί «πονοκέφαλοι» που προβληματίζουν, καθώς, σε αυτούς των πολλών εκκρεμοτήτων των προαπαιτουμένων, έχει προστεθεί και ένας άγνωστος Χ: και αυτός δεν είναι άλλος από το διεθνές περιβάλλον και τις συνέπειές του πάνω στις προοπτικές της όποιας εξόδου. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης στο χθεσινό υπουργικό εξέφρασε σχετική ανησυχία. Οτι δηλαδή ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας – Ε.Ε. θα ήταν η επιτομή της μεγάλης αναταραχής (χωρίς τίποτα θαυμάσιο για την κυβέρνηση). Για να μην αναφέρω τι έχει να γίνει με την περίπτωση της Ιταλίας…

«Ας σκοτεινιάσει…»

Πληροφορούμαι δε ότι ο Χουλιαράκης είπε κάτι του τύπου «προβλέπω το διεθνές δημοσιονομικό περιβάλλον να σκοτεινιάζει το 2019». Και έλαβε την επιστημονικώς πληρωμένη απάντηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος σχολίασε με ένα περίφημο: «Μετά τις εκλογές ας σκοτεινιάσει όσο θέλει…». Με απλά λόγια, ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Στο κεφάλι των άλλων πάντα…

Συνεννόηση μισής μέρας 

Ολα τα ωραία ή, μάλλον, τα σπάνια κρατούν λίγο. Γι’ αυτό και είναι σπάνια. Αναφέρομαι στην… περίπου συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κράτησε μια μέρα. Ισως και μισή. (Δεν προσμετρώ τις μη εργάσιμες του Σαββατοκύριακου.) Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο Τσίπρας –αν και μάλλον απρόθυμα, όπως ακούω– αποφάσισε εντέλει την Παρασκευή ότι όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν». Υποψιάζομαι όχι επειδή ξαφνικά έπαθε… πολιτικό πολιτισμό. Αλλά για να δοκιμάσει τα νερά. Ισως και για να «κάψει» το όνομα μέσω αντιπολίτευσης (όπως και έγινε). 

Το παρασκήνιο

Η Πειραιώς δεν σκόπευε να τοποθετηθεί επισήμως πριν από την ενημέρωση του Μητσοτάκη από τον πρωθυπουργό, όπως και έκανε. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου με τον Τσίπρα έγινε, πάντως, το μεσημέρι της Παρασκευής. Ομως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ήθελε να μετατρέψει τη συζήτηση για τη Novartis σε γήπεδο για το Σκοπιανό (ούτε και ο Τσίπρας, προφανώς). Υποψιάζομαι ότι όλα άλλαξαν όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας και χαρακτήρισε τη «Μακεδονία του Ιλιντεν» τον αλυτρωτισμό αυτοπροσώπως. Ο κύβος είχε ριφθεί. Δεν γινόταν να μην υπάρξει τοποθέτηση. Απλώς αυτή –για λόγους πολιτικού πολιτισμού, φαντάζομαι– δεν την έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος. Και η σχετική ανακοίνωση βγήκε στη δημοσιότητα αφού είχε κατεβεί από το βήμα της Βουλής. 

Σοκ και δέος 

Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχασε χρόνο και έσπευσε χθες να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη για να δείξει και εμπράκτως τη συμπαράστασή του στον Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο τον συνδέει μακρά φιλία. Μάλιστα, ο Σταύρος συνόδευσε τον Μπουτάρη και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε χθες το απόγευμα, για να παρακολουθήσει την ομιλία του. Οφείλω να ομολογήσω, πάντως, ότι η σκηνή κατά την οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρακολουθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τον ξυλοδαρμό του σε βίντεο, ακουμπώντας το κεφάλι του πάνω στο χέρι του, είναι το λιγότερο σοκαριστική. 

Προσεχώς παγκάκια 

Πάλι καλά που ούτως ή άλλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκόπευε να αναχωρήσει, όπως και έκανε, πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας από την Κέρκυρα. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι το νησί ήταν τόσο πήχτρα από τουρίστες, ώστε τους ανθρώπους της αποστολής που συνόδευαν τον Μητσοτάκη σχεδόν τους… πέταξαν εκτός ξενοδοχείου: τους ζήτησαν να αδειάσουν τα δωμάτια νωρίς. Ευτυχώς, πάντως, που αυτό το ταξίδι δεν απαιτούσε διαβατήριο, διαφορετικά, μου φαίνεται ότι θα έκαναν τροπικό μαύρισμα σε τίποτε παγκάκια. 

Δάκτυλος Μπορίσοφ

Σε περίπτωση που υπήρχε αμφιβολία, το «Δημοκρατία του Ιλιντεν» κάηκε. Πηγές της κυβέρνησης διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν ευθύνονται για την όποια διαρροή, παρότι δεν έκρυβαν ότι το όνομα που πρότεινε ο Ζάεφ το είχαν δει θετικά. Ε, ήταν και τρεις παρά τα ξημερώματα όταν ολοκληρώθηκε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, οπότε ίσως το κατάλληλο για την περίπτωση να είναι το γνωστό «της νύχτας τα καμώματα..». Πάντως, διάφοροι κυβερνητικοί υποψιάζονται τους Βούλγαρους για τη διαρροή. Κι αυτό διότι ο Μπόικο Μπορίσοφ ενημερώθηκε σχετικά. Και περιττό να προσθέσω ότι δεν τη βρήκε καθόλου κακή την Ιlindenska.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή