Περισσότερα από την Ε.Ε. θέλει ο Τραμπ για να άρει τους δασμούς

Περισσότερα από την Ε.Ε. θέλει ο Τραμπ για να άρει τους δασμούς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προτάσεις της Ευρώπης να ανοίξει περισσότερο τις αγορές της στα αμερικανικά προϊόντα, περιλαμβανομένων των αυτοκινήτων, δεν φαίνεται να έχουν πείσει την Ουάσινγκτον να άρει την απειλή επιβολής δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ορίσει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά έχει δώσει στους Ευρωπαίους παραγωγούς εξαίρεση έως την 1η Ιουνίου ανάλογα με την έκβαση των συνομιλιών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερα σημεία που η Ένωση θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει, περιλαμβανομένης της ευκολότερης πρόσβασης για βιομηχανικά προϊόντα, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι η εξαίρεση θα είναι μόνιμη.

Η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ μίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται ικανοποιημένη.

«Νομίζω πως δεν θεωρούν ότι είναι αρκετό», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ για θέματα εμπορίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εμφανίστηκε εξίσου απαισιόδοξος. «Πιστεύω ότι την 1η Ιουνίου θα έχουμε ένα ακόμα αδιέξοδο», δήλωσε. «Ίσως κάνουμε ένα βήμα μπροστά αναφορικά με το τι μπορούμε να προσφέρουμε στους Αμερικάνους. Αυτό θα μπορούσε να είναι ότι θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση των ποσοστώσεων. Τα πάντα είναι ανοικτά, αλλά είναι δύσκολο».

Η Γερμανία, χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, που θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη, περιέγραψε την πρόταση ως ένα πρώτο βήμα και προέβλεψε «έντονη συζήτηση» σήμερα προκειμένου να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Ο χρόνος τρέχει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. «Γνωρίζουμε τι είναι στο μενού, τώρα χρειάζεται να έχουμε ένα καλό γεύμα. Νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό».

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν δώσει μόνιμες εξαιρέσεις για τους δασμούς στα μέταλλα στην Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα, αλλά σε κάθε περίπτωση όρισαν ανώτατα όρια εισαγωγών.

Η Μάλμστρομ δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ να δέχεται ανώτατα όρια, εκτός κι αν είναι στα επίπεδα των εξαγωγών των τελευταίων χρόνων.

«Ωστόσο, έχουμε την εντύπωση ότι με κάποιο τρόπο θέλουν να περιορίσουν τον χάλυβα στις ΗΠΑ, όπως και το αλουμίνιο», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή