Ανάσα στο Χ.Α. από τραπεζικό ράλι άνω του 3%

Ανάσα στο Χ.Α. από τραπεζικό ράλι άνω του 3%

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό τραπεζικό ράλι, το οποίο «ξέσπασε» ξαφνικά έπειτα από πέντε ώρες επενδυτικής άπνοιας, έστειλε το Χρηματιστήριο μία ανάσα από τις 800 μονάδες, με «βοηθούς» το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και τις προσδοκίες των επενδυτών ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,68% στις 797,65 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε το +2,24%, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +1,53%, ενώ αυξημένη ήταν η κινητικότητα των αγοραστών και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άλμα 3,10%, με τις μετοχές των τραπεζών να δίνουν έπειτα από αρκετό καιρό σημαντικές ανάσες στην αγορά.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν οι φθηνότερες στον ευρωπαϊκό κλάδο, με τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να επιταχύνεται. Γενικότερα, λόγω του υψηλού προφίλ κινδύνου και του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί ουδέτερη στάση και επισημαίνει πως ένας κίνδυνος-κλειδί για τις ελληνικές μετοχές θα ήταν το πρόωρο τέλος του QE, το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει έντονη ανοδική πίεση στα spreads στην ευρωπεριφέρεια.

Ο επόμενος καταλύτης για την Ελλάδα και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την JP Morgan, θα είναι μία πιθανή ανακοίνωση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Εκτός από το τραπεζικό ράλι, σημαντική στήριξη έδωσε στην αγορά και η έντονη βελτίωση που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν έπειτα από αρκετές ημέρες πιέσεων που προκλήθηκαν κυρίως από την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία. Η απόδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,408% από 4,563% στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ πιο έντονη ήταν η βελτίωση στα 5ετή ελληνικά ομόλογα, όπου η απόδοση υποχώρησε στο 3,425% από 3,6% πριν.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στο Eurogroup, καθώς πιθανές θετικές εξελίξεις σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αποτελέσουν ένα «ηχηρό» σήμα και θα βάλουν «φρένο» στις πιέσεις. Σύμφωνα με την Credit Suisse, η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα στηρίξει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή