ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδος στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας και Κίνας

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κινήθηκαν ανοδικά και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις Volkswagen, BMW και Daimler να ενισχύονται έως 2,9%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των εξελίξεων στην Ιταλία και βάσει των ειδήσεων ότι δεν φαίνεται να προχωρεί, προς το παρόν, η προσέγγιση των δύο αντισυστημικών κομμάτων. Εδωσε, άλλωστε, ώθηση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών η απόφαση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.

Η απόφαση του Πεκίνου επηρέασε και τη Wall Street, που άνοιξε με άνοδο αλλά γύρισε σε αρνητικό πρόσημο το βράδυ, καθώς αναζωπυρώθηκε η ανησυχία για την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. Αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε απώλειες 0,80%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq απώλειες 0,21% και ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,24%. Αντιστράφηκαν έτσι τα κέρδη που σημειώνονταν νωρίτερα χάρη στην άνοδο των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford, General Motors και Fiat Chrysler, που κατέγραψαν κέρδη από 0,6% έως 1,3%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κινήθηκαν ανοδικά και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις Volkswagen, BMW και Daimler να καταγράφουν κέρδη από 1,5% έως 2,9%.

Γενικότερα στην Ευρώπη επικράτησε αισιοδοξία, καθώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα. Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει άνοδο 1,6%. Οπως σχολίασε ο Κρίστοφερ Πιλ, στέλεχος της Tavistock Wealth, «η Ιταλία αποτελεί πρόβλημα αλλά η γεωπολιτική ένταση έχει υποχωρήσει τώρα». Ετσι το χρηματιστήριο του Μιλάνου κινήθηκε ανοδικά, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 0,54%.

Ανάμεσα στους κλάδους που σημείωσαν κέρδη χθες ήταν οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Μιλώντας νωρίτερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων συγχωνεύσεων στον κλάδο. Ετσι οι μετοχές των εταιρειών Bouygues, Orange και Iliad σημείωσαν άνοδο 4,1%, 4,5% και 7,3%, αντιστοίχως, και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 0,05%. Με κέρδη 0,71% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης, με κέρδη 0,23% ο FTSE 100 του Λονδίνου και με κέρδη 0,72% ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης. Το ευρώ εξακολούθησε να δέχεται πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και το βράδυ βρισκόταν στο 1,1772 δολάριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ