Ανοδος στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας και Κίνας

Ανοδος στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας και Κίνας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των εξελίξεων στην Ιταλία και βάσει των ειδήσεων ότι δεν φαίνεται να προχωρεί, προς το παρόν, η προσέγγιση των δύο αντισυστημικών κομμάτων. Εδωσε, άλλωστε, ώθηση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών η απόφαση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.

Η απόφαση του Πεκίνου επηρέασε και τη Wall Street, που άνοιξε με άνοδο αλλά γύρισε σε αρνητικό πρόσημο το βράδυ, καθώς αναζωπυρώθηκε η ανησυχία για την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. Αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε απώλειες 0,80%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq απώλειες 0,21% και ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,24%. Αντιστράφηκαν έτσι τα κέρδη που σημειώνονταν νωρίτερα χάρη στην άνοδο των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford, General Motors και Fiat Chrysler, που κατέγραψαν κέρδη από 0,6% έως 1,3%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κινήθηκαν ανοδικά και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις Volkswagen, BMW και Daimler να καταγράφουν κέρδη από 1,5% έως 2,9%.

Γενικότερα στην Ευρώπη επικράτησε αισιοδοξία, καθώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα. Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει άνοδο 1,6%. Οπως σχολίασε ο Κρίστοφερ Πιλ, στέλεχος της Tavistock Wealth, «η Ιταλία αποτελεί πρόβλημα αλλά η γεωπολιτική ένταση έχει υποχωρήσει τώρα». Ετσι το χρηματιστήριο του Μιλάνου κινήθηκε ανοδικά, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 0,54%.

Ανάμεσα στους κλάδους που σημείωσαν κέρδη χθες ήταν οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Μιλώντας νωρίτερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων συγχωνεύσεων στον κλάδο. Ετσι οι μετοχές των εταιρειών Bouygues, Orange και Iliad σημείωσαν άνοδο 4,1%, 4,5% και 7,3%, αντιστοίχως, και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 0,05%. Με κέρδη 0,71% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης, με κέρδη 0,23% ο FTSE 100 του Λονδίνου και με κέρδη 0,72% ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης. Το ευρώ εξακολούθησε να δέχεται πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και το βράδυ βρισκόταν στο 1,1772 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή