Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά για τις Πανελλαδικές

Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά για τις Πανελλαδικές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη γεύση μπορούν να πάρουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανήρτησε στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ τα μηχανογραφικά δελτία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

• Το μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων. Οι δύο αλλαγές σε σχέσεις με πέρυσι είναι ότι καταργήθηκε το επιστημονικό πεδίο των παιδαγωγικών τμημάτων και οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση στα παιδαγωγικά μπορούν να το κάνουν χωρίς να «εγκλωβίζονται» σε ένα πεδίο. Ετσι, τα παιδαγωγικά τμήματα περιλαμβάνονται και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Λόγω της συγχώνευσης, αυξήθηκε σε 5% το ποσοστό των θέσεων που θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στο νέο ΑΕΙ. Και αυτό, διότι «χάνουν» τις θέσεις των δύο κατηργημένων ΤΕΙ τις οποίες διεκδικούσαν έως πέρυσι.

• Το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2018 μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 ή 2016 με το νέο σύστημα. Το μηχανογραφικό αυτό περιλαμβάνει πέντε επιστημονικά πεδία, δηλαδή και των παιδαγωγικών. Λόγω της αλλαγής του συστήματος, όσοι υποψήφιοι έχουν εξεταστεί πέρυσι σε Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισαχθούν σε κάποιο παιδαγωγικό τμήμα, εάν το επιθυμούν.

• Το μηχανογραφικό δελτίο Γενικών Λυκείων ή Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδας Β) 2018, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2016 με το παλαιό σύστημα. Οι υποψήφιοι αυτοί έχουν την τελευταία ευκαιρία να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις σε κάποιο ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συνολικά για το 2018-19 οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι 74.692 ενώ για το 2017-18 ήταν 70.726.

Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 8 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή