Η Sony εξαγοράζει την ΕΜΙ για 2,3 δισ. δολάρια

Η Sony εξαγοράζει την ΕΜΙ για 2,3 δισ. δολάρια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιαπωνική Sony θα πληρώσει 2,3 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 60% της ΕΜΙ, το οποίο δεν έχει στην κατοχή της. Οταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, η Sony θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία του κόσμου, με έναν θησαυρό δύο και πλέον εκατ. τραγουδιών και με σημαντικούς καλλιτέχνες στο δυναμικό της. Ειδικότερα, η Sony Corporation of America, θυγατρική της Sony, συνήψε συμφωνία για να αγοράσει το μερίδιο που διατηρεί στην ΕΜΙ Music Publishing η κοινοπραξία Mubadala με έδρα το Αμπου Ντάμπι. Η επένδυση της κοινοπραξίας ανέρχεται σε 1,9 δισ. δολάρια, αλλά η Sony Corporation θα καταβάλει επιπλέον 400 εκατ. δολάρια (συνολικά 2,3 δισ. δολάρια). Τα 400 εκατ. δολάρια αναμένεται να δοθούν στους μετόχους της ΕΜΙ, ούτως ώστε να διευκολύνουν την εξαγορά, όπως διευκρίνισε στο CNBC εκπρόσωπος της Sony.

Η επενδυτική κοινοπραξία Mubadala ελέγχει το σχεδόν 60% των μετοχών της ΕΜΙ Music Publishing, ενώ η Sony διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξαγοράς, η Sony θα έχει στην κατοχή της σχεδόν το 90% της ΕΜΙ Music Publishing. Στην τελευταία ανήκουν ορισμένα διαχρονικά αριστουργήματα που συνέθεσαν οι Queen και η Κάρολ Κινγκ, μεταξύ άλλων, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες των Kanye West, Drake, Sam Smith κ.ά. Παράλληλα, η ιαπωνική Sony έχει τα πνευματικά δικαιώματα για 2,3 εκατ. τραγούδια, μέσω των θυγατρικών της Sony/ATV και Sony Music Entertainment. «Το πεδίο στο οποίο διατηρεί τις δραστηριότητές της η Sony της επιφυλάσσει σταθερή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», παρατηρεί ο Ατούλ Γκόγιαλ, ανώτατος αναλυτής της Jefferies. «Το κομμάτι, το οποίο αποκτά τώρα η ιαπωνική εταιρεία, έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής σύνθεσης, της στιχουργικής, της ενορχήστρωσης κ.λπ. Η δισκογράφηση και η παραγωγή αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο και σε αυτό έχει ήδη πληθώρα πνευματικών δικαιωμάτων η Sony».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η απόφαση για να υπαχθεί στον πλήρη έλεγχο της μητρικής Sony η EMI Music Publishing ελήφθη από τον Κενιτσίρο Γιοσίντα. Ο κ. Γιοσίντα ανέλαβε τα ηνία του ιαπωνικού ομίλου τον προηγούμενο μήνα. Ο κ. Γκόγιαλ, μιλώντας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Γιοσίντα, διευκρίνισε ότι η Sony αλλάζει προσανατολισμό. «Απομακρύνεται σταδιακά από την εποχή που είχε ταυτιστεί με την κατασκευή ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, όπως οι τηλεοράσεις, οι προσωπικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Τώρα θέλει να ρίξει το βάρος της στη μουσική, τη δισκογραφία, την παραγωγή ταινιών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς και στην κατασκευή προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων, όπως οι αισθητήρες εικόνας για τις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων». Πρόκειται για αγορές όπου υπάρχουν ολιγοπώλια και υψηλά περιθώρια κέρδους και όπου η Sony διατηρεί δυναμική παρουσία.

Παρά ταύτα, οι επενδυτές δεν έδειξαν ικανοποιημένοι με την πρωτοβουλία του Κενιτσίρο Γιοσίντα, και η τιμή της μετοχής της Sony είχε υποχωρήσει σχεδόν 2% χθες το πρωί στο Τόκιο. «Στο πεδίο της ψυχαγωγίας επιδιώκουμε τη δημιουργία αξιόλογου χαρτοφυλακίου, και αυτό θα επιτύχουμε με την εξαγορά της ΕΜΙ», δήλωσε ο κ. Γιοσίντα. «Μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στη δημιουργία μουσικού περιεχομένου και να έχουμε τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή