Στρατηγική πόλωσης από Τσίπρα

Στρατηγική πόλωσης από Τσίπρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Μέσα σε κλίμα έντονης φόρτισης, που επιβαρύνθηκε πολύ περισσότερο τα τελευταία 24ωρα, με επίκεντρο την επιλογή της κυβερνητικής ηγεσίας να υιοθετήσει ακραία ρητορική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν σήμερα τα ξίφη τους στη Βουλή. Η σημερινή συζήτηση αφορά την οικονομία και προγραμματίστηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της κ. Φώφης Γεννηματά. Ωστόσο, η πολιτική επικαιρότητα αναμένεται ότι θα επηρεάσει την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών, και από το βήμα της Βουλής θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα συνέχεια στη σύγκρουση με επίκεντρο τη βία.

Αλλωστε, σε συνέχεια των όσων ακολούθησαν την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την επιλογή του κ. Τσίπρα να τη συνδέσει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήρθε η επίθεση των μελών του «Ρουβίκωνα» στο ΣτΕ, που έδωσε τροφή για νέα αντιπαράθεση. «Ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αρκεί να μην προέρχεται από την Ακροδεξιά», ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σε απάντηση της αντίδρασης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχόλιο που, για άλλη μία φορά παρέπεμπε σε σύνδεση της Ν.Δ. με την επίθεση στον κ. Μπουτάρη, καθώς, στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν τόλμησε (σ.σ.: ο κ. Μητσοτάκης) να διαγράψει τον κ. Καμπόσο, που είπε για τη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη πως “αυτά παθαίνουν οι προδότες”».

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή, ενόψει της οποίας χθες από το γραφείο του πρωθυπουργού εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να δοθεί στα κόμματα προς ενημέρωση, το αναπτυξιακό σχέδιο που η κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς. Από τη σημερινή συζήτηση θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ακραία πολωτική στρατηγική έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φαίνεται να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό διαμόρφωσης διαχωριστικών, με χαρακτηριστικά διχασμού.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιδιώξει στη σημερινή τοποθέτησή του να επικεντρωθεί η συζήτηση στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και στην κεντρική κυβερνητική θέση ότι η οικονομία και η χώρα βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης, που θα οδηγήσει μετά τον Αύγουστο σε αυξημένες ελευθερίες για άσκηση πολιτικής με άλλα χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποφύγει μια συζήτηση για τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν την ολοκλήρωση του προγράμματος και στις οποίες συμφώνησε η κυβέρνηση, καθώς και για το τι πρόκειται να γίνει για ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων από τον Ιανουάριο, θέμα για το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, επιλέγουν την ασάφεια, υπονοώντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Η πρόταση της κ. Γεννηματά για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε, πάντως, και την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για το μέλλον.

Ασάφεια

Η κυβερνητική πρόταση για την ανάπτυξη, που δόθηκε χθες και στα κόμματα, έγινε δεκτή όχι με ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια, εξαιτίας της εκτεταμένης ασάφειας που περιέχει και την απουσία επεξεργασμένων προτάσεων και συνεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μάλιστα, από την πλευρά της ΔΗΣΥ αντέδρασαν χθες και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ζητήσει εδώ και καιρό να γίνει συζήτηση του εν λόγω σχεδίου στη Βουλή, ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να ενημερώσει το σώμα αφού πρώτα συζήτησε το σχέδιο με τους θεσμούς.

Την ίδια στιγμή, σε ένα παράλληλο επίπεδο, ήδη έχει αρχίσει η επεξεργασία των νομοθετημάτων που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, τα οποία ο κ. Τσίπρας ζήτησε να κλείσουν περί τις 10 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή