Εντείνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα ο Τραμπ

Εντείνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα ο Τραμπ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να διασώσει την εύθραυστη διαδικασία προσέγγισης των δύο κορεατικών κρατών, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, μετέβη στην Ουάσιγκτον, για συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη του βορειοκορεατικού καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη, εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή, ύστερα από την πρόσφατη υποτροπή του πολέμου λέξεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ. Ο ίδιος ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης ή αναβολής της συνάντησης με τον Κιμ, αν και επέμεινε ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις προετοιμασίες.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προειδοποίησε τον Κιμ ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος του να νομίσει ότι μπορεί να χειραγωγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ». Προσέθεσε δε ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής αν η Βόρεια Κορέα αρνηθεί να βαδίσει στον δρόμο της αποπυρηνικοποίησης. Αναγνώρισε όμως ότι έχει υπάρξει πρόοδος το τελευταίο διάστημα και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί πάντα την πραγματοποίηση της συνάντησης. Η Πιονγιάνγκ είχε απειλήσει πρώτη ότι θα σαμποτάρει τη σύνοδο κορυφής όταν, παρά τις δικές της χειρονομίες καλής θέλησης, ΗΠΑ και Νότια Κορέα προχώρησαν σε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στη χερσόνησο. Χθες, ένα από τα πιο σύγχρονα αντιτορπιλικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USS Milius, έφτασε στην Ιαπωνία, εντείνοντας την αμερικανική πίεση προς το καθεστώς Κιμ. Πάντως, η Βόρεια Κορέα υποδέχθηκε χθες δημοσιογράφους διεθνών μίντια (CNN, CBS, Associated Press, Russia Today, CCTV κ.ά.), οι οποίοι επρόκειτο να καλύψουν την καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της χώρας – μια μονομερής απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν, στο πλαίσιο της δημιουργίας ευνοϊκής ατμόσφαιρας για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή