Οι Βενεζουελανοί μεταναστεύουν μετά τη νίκη Μαδούρο

Οι Βενεζουελανοί μεταναστεύουν μετά τη νίκη Μαδούρο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Οκτώ μήνες μάζευε χρήματα για ένα εισιτήριο λεωφορείου η Μπετσαμπέθ Κασίκε. Στόχος της, να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μαζί με τα τρία παιδιά της. Με αντίτιμο 1,4 εκατ. μπολιβάρ το καθένα, αντιστοιχούν περίπου στο μηνιαίο της μισθό ως νοσοκόμας. Στη μαύρη αγορά ανταλλάσσονται με μόλις δύο δολάρια. Οταν ο Νικολάς Μαδούρο εξασφάλισε την επανεκλογή του την Κυριακή για μία νέα 6ετή θητεία, η Κασίκε αποφάσισε να φύγει, πρώτα για το Σαν Κριστομπάλ στα δυτικά και μετά στην Κολομβία.

«Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφάσισα να δράσω ταχύτερα», ανέφερε η 29χρονη νοσοκόμα, φορτίζοντας το κινητό της στην αφετηρία των λεωφορείων στο Καράκας. Ενενήντα εννέα άνθρωποι αγόρασαν εισιτήριο τη Δευτέρα το πρωί για το ίδιο ταξίδι, σύμφωνα με τον Γκρεμπέρλι Ρόχας, επιβάτη, ο οποίος επιδείκνυε τη λίστα αναμονής για την πολυπόθητη έξοδο από τη χώρα. «Είμαι έτοιμος να αρχίσω να πουλάω καφέ, αφού εμείς οι μετανάστες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από χαμηλά», είπε και αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να εγκατασταθεί στη Λίμα στο Περού. Φαίνεται ότι το μεταναστευτικό κύμα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, καθώς κατέρρευσε η οικονομία της χώρας, θα συνεχιστεί, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μαδούρο δύσκολα θα αλλάξει την οικονομική της πολιτική, η οποία οδηγεί σε υπερπληθωρισμό, ελλείψεις τροφίμων και αύξηση της εγκληματικότητας. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 1 εκατ. Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μεταξύ 2015 και 2017.

Η αντιπολίτευση στη χώρα κάνει λόγο για ηθική νίκη, λόγω της μαζικής αποχής που επισκίασε την επανεκλογή Μαδούρο την Κυριακή. Στο Twitter δεκάδες ήταν τα ποστ με φωτογραφίες άδειων εκλογικών κέντρων, αλλά και πανηγυρισμούς για την αποδοκιμασία της διαδικασίας από την Ουάσιγκτον και σύμμαχες χώρες στη Λατινική Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή