Aποκλείει λύση για την ονομασία ο Π. Καμμένος

Aποκλείει λύση για την ονομασία ο Π. Καμμένος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα όνομα που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία”». Τάδε έφη ο Πάνος Καμμένος επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη μεγάλη ενδοκυβερνητική διάσταση που υπάρχει στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σημείο εκκίνησης τη σύνθετη ονομασία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Alpha 9,89) υπογράμμισε πως η μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» εμπεριέχεται στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραβιαστεί σε καμία περίπτωση. Την ίδια ώρα ωστόσο, ισορροπώντας στο ενδοκυβερνητικό εκκρεμές, απένειμε τα εύσημα στον κ. Κοτζιά λέγοντας πως η διαπραγματευτική τακτική του έχει πετύχει να σταματήσουν οι βόρειοι γείτονές μας «τις υπερβολές». Αυτό, πάντως, που προκάλεσε αίσθηση και επιτείνει την εικόνα διγλωσσίας στην κυβέρνηση είναι πως σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, όπου ο κ. Τσίπρας μιλάει για «πρόοδο», ο κ. Καμμένος προανήγγειλε το… ναυάγιο στις συζητήσεις. «Ο κ. Ζάεφ είπε πως δεν δέχεται αλλαγές στο σύνταγμα. Αυτό τελειώνει τη συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «η αλλαγή του συντάγματος αποτελεί προϋπόθεση για την κυβέρνηση». Από τα ανωτέρω εκπορεύεται προφανώς και το συμπέρασμα του πως «δεν θα βρεθεί λύση» εστιάζοντας στη μη δυνατότητα συγκέντρωσης στη Βουλή της ΠΓΔΜ πλειοψηφίας 2/3, που απαιτείται για την αλλαγή συντάγματος.

Τριπλές εκλογές

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε διαφορετικές απόψεις από τη γραμμή Μαξίμου σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα, κάνοντας ακόμα πιο αισθητή τη διαφορετική γραμμή πλεύσης των δύο κυβερνητικών εταίρων. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, υποστήριξε, όπως το Μαξίμου, πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας ωστόσο την προσωπική του θέση. «Η δική μου άποψη είναι να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί. Δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Ισως και τον Μάιο. Θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της οικονομίας», σημείωσε. Το εν λόγω σενάριο –που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ., που μίλησε για «λαγό του Τσίπρα»– σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, μπορεί να λάβει σάρκα και οστά στην εξής περίπτωση: η κυβέρνηση να «φοβηθεί» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο στις εθνικές κάλπες, και έτσι να οδηγηθεί σε τριπλές εκλογές.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος κράτησε σαφείς αποστάσεις και στο θέμα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο πολιορκείται στενά από τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του «προοδευτικού μετώπου». Ερωτηθείς σχετικά, ο ΥΕΘΑ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, μιλώντας συνεχώς για το «ΠΑΣΟΚ» και όχι για «Κίνημα Αλλαγής». Η ειρωνική δε αποστροφή του «ποιο είναι το Κίνημα Αλλαγής, γιατί δεν παρακολουθώ τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ» φανερώνει τις διαθέσεις του. Τέλος, όσον αφορά την οικονομία, υποστήριξε πως «έχουμε 3,5% πλεόνασμα που δείχνει πως βγαίνουμε από την κρίση», δείγμα πως, παρά την ιδεολογική διάσταση με το Μαξίμου, ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να χαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ την, τυπική έστω, έξοδο από το μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή