Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο

Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων σχετικά με το καθεστώς της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την «επόμενη ημέρα» της χώρας παραμένει στο «κόκκινο».

Η JP Morgan βλέπει «βρώμικη» έξοδο και προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ η Credit Suisse εκτιμά πως η πιο πιθανή επιλογή είναι η καθαρή έξοδος.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η JP Morgan, η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου, κάτι που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 11,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η τράπεζα επιμένει στην εκτίμηση που είχε κάνει τον Ιανουάριο, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι «βρώμικη» και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης είναι πολύ πιθανή.

Από την πλευρά της, η Credit Suisse σημειώνει πως η επιλογή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση πολιτικά, καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ανίκανη να οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα, ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος τα κατάφεραν.  Αντίθετα, μια καθαρή έξοδος είναι πιθανή καθώς έχει υποστηριχθεί έντονα από την κυβέρνηση, η οποία σήμερα δημιουργεί ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας (περίπου 20 δισ. ευρώ) αρκετό για την αντιμετώπιση των πιθανών εντάσεων στην αγορά κατά τους επόμενους 12-18 μήνες. Επίσης, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ η πιθανή επιτυχία της έκδοσης ενός νέου ομολόγου, ενδεχομένως πριν από τον Αύγουστο, θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρότερη θέση γι’ αυτή την επιλογή. Η καθαρή έξοδος πάντως, τονίζει, θα συνοδεύεται με εποπτεία η οποία θα συνδέεται με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τα βασικά γεγονότα που θα διαμορφώσουν την απόφαση της εξόδου από το πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους είναι, σύμφωνα με την τράπεζα, η κατάσταση των τραπεζών, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους και οι αξιολογήσεις των οίκων.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ειδικότερα, η οποία αναμένεται πριν από το Eurogroup του Ιουνίου, η ελβετική τράπεζα σημειώνει πως ακόμα και στην περίπτωση που είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι και θα αποτελούσε αρνητικό σήμα για τις αγορές, θα ενίσχυε ωστόσο την υπόθεση για μεγαλύτερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που τελικά θα βελτιώσει τη βιωσιμότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή