Χτίζουν «μαξιλάρι» ασφαλείας με εσωτερικό δανεισμό

Χτίζουν «μαξιλάρι» ασφαλείας με εσωτερικό δανεισμό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν το Eurogroup, αύριο, κατέληγε σε μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, που να ικανοποιούσε τόσο το ΔΝΤ, ώστε να δήλωνε ότι ενεργοποιεί το ελληνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε το ελληνικό Δημόσιο να βγει στις αγορές ακόμη και με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας από τη δεκαετία», σχολίαζε παράγων της αγοράς ομολόγων, με αφορμή το αυριανό Eurogroup, από το οποίο όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για το χρέος και τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ.

Οι πιθανότητες του παραπάνω σεναρίου, ωστόσο, είναι -σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα- πολύ μικρές, σχεδόν αμελητέες. Ετσι, αν δεν συμβεί το «θαύμα», μια νέα έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές εξακολουθεί να έχει ως βασική προϋπόθεση την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και ιδίως του 7ετούς σε επίπεδα ίσα και λίγο χαμηλότερα από εκείνα της ημερομηνίας έκδοσής του τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη, η απόσταση είναι μεγάλη. Χθες, η απόδοση βρισκόταν στο 3,89% από το 3,5% της έκδοσης.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό Δημόσιο χτίζει «μαξιλάρι» ασφαλείας με τα ρέπος. Το τελευταίο τριμηνιαίο δελτίο δημοσίου χρέους αποκαλύπτει ότι στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2018 ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του Δημοσίου από φορείς της γενικής κυβέρνησης (ρέπος) είχε σκαρφαλώσει στα 22,5 δισ. ευρώ, έναντι 14,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017. Μέσα σε τρεις μήνες προστέθηκαν 7,6 δισ. ευρώ. Ετσι, εν μέρει λόγω των ρέπος, φούσκωσε πρόωρα περίπου κατά 15 δισ. ευρώ και το χρέος (κεντρικής διοίκησης), φτάνοντας στα 343,7 δισ. ευρώ, περίπου όσο προβλεπόταν να κλείσει στο τέλος του χρόνου, από 328,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017.

Από το ίδιο δελτίο προκύπτει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου είχαν αισίως φτάσει τα 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2018, από μόλις 934,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Στο δελτίο καταγράφεται και ο «διακριτός λογαριασμός εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους», όπως τον ονομάζει, ο οποίος διέθετε στο τέλος Μαρτίου 3,5 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Σημειώνεται ότι με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Το «μαξιλάρι» ασφαλείας αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω με τμήμα της τελευταίας δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που υπολογίζεται ότι θα φτάσει συνολικά τα 12 δισ. ευρώ. Οι δανειστές έχουν στόχο να συγκεντρωθούν στο «μαξιλάρι» των 14 δισ. ευρώ, ενώ η αγορά θεωρεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ. Ετσι, είναι πιθανό να δούμε το επόμενο διάστημα ακόμη μεγαλύτερη προσφυγή σε ρέπος, καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρεί να στηρίξει την καθαρή έξοδο στις αγορές, την ώρα που αυτές γυρίζουν την πλάτη στους ελληνικούς τίτλους.

Στραγγίζουν την οικονομία

Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στα ρέπος έχει τα όριά της και κυρίως στραγγίζει την ελληνική οικονομία από ρευστότητα, συμβάλλοντας στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Ηδη, οι εκτιμήσεις φορέων της οικονομίας αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί φέτος στο 1,7%, δηλαδή, ελάχιστα πάνω από το 1,4% του 2017.

Εφόσον στο αυριανό Eurogroup δεν γίνει «θαύμα», η πιθανότητα μιας νέας εξόδου στις αγορές πριν από το τέλος του μνημονίου παραπέμπεται πλέον μάλλον για μετά το επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αν τότε δοθεί ικανοποιητική λύση για το χρέος. Πολλοί πιθανολογούν ότι δεν θα υπάρξει νέα έξοδος. Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αναφέρουν πως δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη προσφυγής στις αγορές για λόγους άντλησης διαθεσίμων, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ευκταίο γιατί πρέπει να συνεχιστεί ο «διάλογος» με τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή