ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οχι» Γερμανών οικονομολόγων στις προτάσεις Μακρόν - Γιούνκερ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ομάδα 154 γνωστών Γερμανών οικονομολόγων απέρριψε χθες, με κείμενό της στην εφημερίδα FAZ, τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την εμβάθυνση και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και συνηγόρησε υπέρ «συντεταγμένης διαδικασίας εξόδου» από το ευρώ. Οι Γερμανοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθυντής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Βέρνερ Ζιν, και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, υποστηρίζουν ότι οι ιδέες Μακρόν κρύβουν κινδύνους και ότι η Ευρωζώνη δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένωση όπου θα υπάρχει διαμοιρασμός των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της.

Η ομάδα των Γερμανών οικονομολόγων απηχεί τη γενική άποψη που επικρατεί στη Γερμανία, όπου η κ. Μέρκελ έχει επαινέσει τον κ. Μακρόν για τη διάθεσή του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά επί της ουσίας έχει αποδεχθεί μόνο μία πρότασή του, τη δυνατότητα ο ESM να δανείζει χρήματα στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF). Οι βασικές προτάσεις Μακρόν για την Ευρωζώνη περιλαμβάνουν τη θεσμοθέτηση ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα 19 κράτη-μέλη, τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών και τη μετατροπή του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα παρέχει βοήθεια σε κράτη-μέλη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση.

Οι ιδέες που έχουν προτείνει ο κ. Μακρόν και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «περιλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα για τους Ευρωπαίους πολίτες», ισχυρίζονται οι Γερμανοί καθηγητές. Η πρόταση Γιούνκερ για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου και ενός δεύτερου που θα υποστηρίζει τις χώρες που εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με χρηματοδότηση ύψους μόλις 55 δισ. ευρώ για επτά χρόνια, χαρακτηρίζεται από τους Γερμανούς καθηγητές Οικονομικών μία ακόμη μεταφορά πόρων και δανείων σε χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ