Η Τουρκία, δύναμη αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Η Τουρκία, δύναμη αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος την πρόσφατη δολοφονία δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροπλάνο στην πτήση της επιστροφής του από το Σεράγεβο, ο Τούρκος ηγέτης υπενθύμισε ότι η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, που αποτελείται από 57 μουσουλμανικά κράτη, τάχθηκε την περασμένη Παρασκευή υπέρ της κήρυξης εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη της Δυτικής Οχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν. «Θα θέσουμε επί τάπητος τις σχέσεις μας (με το Ισραήλ)… Μετά τις εκλογές, θα λάβουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε σχετικά.

Οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κυριάρχησαν και σε χθεσινή ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον ξένων πρεσβευτών που είχαν προσκληθεί για το παραδοσιακό δείπνο του Ραμαζανίου (ιφτάρ), στην Αγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος, που προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτης των Παλαιστινίων και γενικώς των μουσουλμάνων ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «έχουν βαμμένα στο αίμα Παλαιστινίων τα χέρια τους», με αφορμή την απόφαση Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας, και προσέθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα αφήσουμε τους ιερούς τόπους στο έλεος ενός κράτους (του Ισραήλ) που θρέφεται με αίμα, δάκρυα και κατοχή επί δεκαετίες».

Στην ίδια ομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν αποδοκίμασε σε έντονο ύφος την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Αυτοί που διαθέτουν τουλάχιστον 15.000 πυρηνικές κεφαλές απειλούν όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εκφράζοντας την προσήλωση της χώρας του στη συμφωνία, παρά τη στροφή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει το αίτημα του Παλαιστίνιου ομολόγου του Ριάντ αλ Μάλκι για διερεύνηση των πρόσφατων, φονικών επεισοδίων στη Γάζα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα Μάλκι ως «νομικά αβάσιμο» επικαλούμενο το γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν ανήκει στις 123 χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για τη συγκρότηση και λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, που έχει αναγνωριστεί ως κράτος-παρατηρητής (μη μέλος) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο Σεράγεβο, σε προεκλογική συγκέντρωση 15.000 ομοεθνών του, πολλοί από τους οποίους είχαν έρθει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία έχουν απαγορεύσει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στα εδάφη τους.

Με αφορμή τη συγκέντρωση του Σεράγεβο, η γερμανική εφημερίδα Die Welt εκτιμούσε, σε χθεσινό άρθρο της, ότι ο Ερντογάν βλέπει τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων ως όπλο στην εκστρατεία του για αναστύλωση του οθωμανικού, αυτοκρατορικού μεγαλείου. Το σχετικό άρθρο εκτιμά, ωστόσο, ότι η τουρκική επιρροή «φτάνει στα όριά της» στην περιοχή και ότι ο Ερντογάν δρα ως αντίπαλος της Ε.Ε. και δύναμη αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. «Ενώ η Ε.Ε. θέλει να λύσει τις παλιές συγκρούσεις και να συμφιλιώσει παλαιούς εχθρούς –Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους–, η Τουρκία υπερτονίζει παλιές αδικίες, θέλει να διατηρήσει τις παλιές εχθρότητες», αναφέρεται σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή