Φαρμακοβιομηχανίες: Εξοντωτικές είναι οι νέες μειώσεις τιμών στα φάρμακα

Φαρμακοβιομηχανίες: Εξοντωτικές είναι οι νέες μειώσεις τιμών στα φάρμακα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανήρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ και από το οποίο προκύπτουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, ιδίως δε στα γενόσημα. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας) εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την εφαρμογή κανόνων που οδηγούν σε μονομερείς μειώσεις μόνο στα παλιά φάρμακα, ενώ επισημαίνει ότι αυτή η τακτική θα οδηγήσει στην τιμολογιακή τους εξόντωση.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο του δελτίου τιμών του ΕΟΦ, η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα αγγίζει το 9,5% για το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου, ενώ οι μειώσεις στα off patent και στα on patent είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο η τιμή των γενόσημων φαρμάκων είχε μειωθεί κατά 8,5%. Κύκλοι της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν μάλιστα στην «Κ» ότι oι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στα πιο οικονομικά φάρμακα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μηχανισμών (rebate, clawback) αποτελούν ένα συνδυασμό που πλήττει οικονομικά την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία κατά βάση παράγει γενόσημα φάρμακα. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι είναι αδύνατον να υπάρξει αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά -που αποτελεί και μνημονιακό στόχο- όσο εφαρμόζεται το clawback (υποχρεωτική έκπτωση) στα γενόσημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΦ, υπάρχει κίνδυνος για τον αφανισμό παλαιότερων και καταξιωμένων γενόσημων φαρμάκων, οι τιμές των οποίων ήδη από το 2009 έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 69%. Παράλληλα, με καταγγελτικό τόνο, επικρίνει την παθητικότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι στο υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης όπως έχει προταθεί από τους θεσμούς, τονίζοντας ότι αυτό θα υπονομεύσει την αναπτυξιακή προοπτική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν έχει αναρτηθεί το προσχέδιο του δελτίου τιμών από τον ΕΟΦ, ακολουθεί δελτίο προτεινόμενων τιμών, ενώ ενδέχεται να δοθεί και η δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν σε εθελοντικές μειώσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν και οι παράγοντες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να επιτευχθεί μέσω των γενοσήμων, καθότι, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν ακριβότερες θεραπείες, παρέχοντας όμως τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΦ, η μείωση της τιμής τους στρέφει τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης και κατ’ επέκταση του clawback.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή