«Κλειδί» η επιλογή του νέου υπ. Οικονομικών στην Ιταλία

«Κλειδί» η επιλογή του νέου υπ. Οικονομικών στην Ιταλία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας είναι αυτός τον οποίον πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές. Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και η δεξιά Λέγκα έχουν προτείνει τον μάλλον άγνωστο πανεπιστημιακό Τζουζέπε Κόντε ως πρωθυπουργό της ριζοσπαστικής τους κυβέρνησης. Ωστόσο, το άτομο το οποίο θα προτείνουν για να χειριστεί τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας θα έχει μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον της χώρας.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα αποφασίσει πιθανότατα σήμερα αν θα αποδεχτεί ως πρωθυπουργό τον Κόντε. Ο άπειρος από πολιτικής απόψεως καθηγητής Νομικής φαίνεται πως δεν είχε καθόλου λόγο κατά τη σύνταξη του «συμβολαίου» που συνέταξαν ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, και ο ομόλογός του της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, συμβόλαιο που αν εφαρμοστεί θα τινάξει στον αέρα τον ιταλικό προϋπολογισμό. Ο Κόντε ενδέχεται να μην έχει την εξουσία να αντιστρέψει τις αποφάσεις των δύο αρχηγών αν αναλάβουν αυτοί θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, όπως αναμένεται να συμβεί. Με τον Ιταλό πρωθυπουργό υποβαθμισμένο σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, οι επενδυτές πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να εκτιμήσουν την πολιτική που θα υιοθετήσει η ιταλική κυβέρνηση απέναντι στο κοινό νόμισμα.

Η αναφορά από ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι ο καθηγητής Πάολο Σαβόνα –ο οποίος δηλώνει πως το ευρώ είναι ένα «γερμανικό κλουβί– συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ώθησε τη διαφορά (spread) μεταξύ της απόδοσης του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου στις 180 μονάδες βάσης. Με το δημόσιο χρέος της να ανέρχεται στα 2,3 τρισ. ευρώ, η Ιταλία δεν έχει την πολυτέλεια να έχει υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η στάση που θα υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση απέναντι στο ευρώ είναι διφορούμενη. Ενώ στο τελικό προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος του συνασπισμού δεν αμφισβητείται η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, σε προηγούμενο προσχέδιο αναφερόταν πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία ώστε να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ορισμένα σημαίνοντα μέλη της Λέγκας, περιλαμβανομένου του εκπροσώπου Τύπου επί οικονομικών θεμάτων, Κλαούντιο Μπόργκι, επικρίνουν τη δημοσιονομική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιθυμούν η Ιταλία να την εγκαταλείψει. Ο Σαλβίνι θεωρεί πως το ευρώ αποτελεί λάθος. Δημοσκοπήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου αποκαλύπτουν πως έχει γίνει αρνητική η άποψη των Ιταλών για το ευρώ. Ωστόσο, το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει εγκαταλείψει παλαιότερη πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή