Μαραντζίδης: Δολοφονική απόπειρα η επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη

Μαραντζίδης: Δολοφονική απόπειρα η επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στη δική μου συνείδηση ήταν δολοφονική απόπειρα», δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για την επίθεση που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Αυτό που είδα ήταν μία οργανωμένη δολοφονική επίθεση, σχεδιασμένη, ψυχρή, καθόλου "αγανακτισμένη", δεν ήταν δηλαδή καν μία αυθόρμητη έκφραση -τραμπούκικη έστω και ηλίθια- ενός αυθόρμητου θυμού. Εδώ επρόκειτο προφανώς, από τον τρόπο που το είδαμε να εκτυλίσσεται, για κάτι που είχε μεθοδευτεί και με αυτή την έννοια ήταν απολύτως ψυχρό και οργανωμένο», διευκρίνισε.

Κληθείς να τοποθετηθεί στη συζήτηση για προοπτική υιοθέτησης απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα επισήμανε: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να εξευρωπαϊστεί επιτέλους. Επιχειρήματα του επιπέδου του ψυχρού πολέμου της προ ή μεταδικτατορικής εποχής, που η Ελλάδα βίωνε την ανασφάλεια των εύθραυστων κυβερνήσεων έχουν παρέλθει. Ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη δεν έχουν ένα σύστημα απλής αναλογικής.

Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες για απλή αναλογική, γιατί έχουμε ανάγκη συναίνεσης, έχουμε ανάγκη αποδραματοποίησης των εκλογών. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να κινείται κάθε 2-4 χρόνια στο δράμα του θα φύγει ο ένας και θα έλθει ο άλλος και αν θα συμβεί αυτό θα συμβεί μία κοσμογονία. Τα κόμματα, ακόμη και τα κόμματα που είναι σε απόσταση μεταξύ τους, π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Το θέμα είναι η διακυβέρνηση, να βρούμε έναν σταθερό τρόπο να κυβερνόμαστε κεντρομόλα, με συναινέσεις προς το κέντρο και μόνο η αναλογική το εξασφαλίζει αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική συγκλίσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται, είναι σε κίνηση προς τη σοσιαλδημοκρατία, γίνεται ένα κόμμα που αποδέχεται πια πλήρως τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας, την αγορά και από την άλλη παραμένει ευαίσθητο στα θέματα της κοινωνικής αναδιανομής, της ισότητας, της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια. Από την σοσιαλιστική Ευρώπη θα έλθει πίεση να διαμορφωθούν συνθήκες τέτοιες, ώστε να υπάρχει μία σύγκλιση και μία συνεργασία αυτών των δύο κομμάτων. Μπορεί να γίνει προεκλογικά; Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να γίνει, γιατί αυτή τη στιγμή το ένα κόμμα είναι στην κυβέρνηση, το άλλο στην αντιπολίτευση, οι πολώσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ τους είναι διαμορφωμένες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή