Οι απειλές Τραμπ δεν τρομάζουν την Κίνα

Οι απειλές Τραμπ δεν τρομάζουν την Κίνα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης αποχώρησαν αυτό το Σαββατοκύριακο από την Ουάσιγκτον, έχοντας εξασφαλίσει την προθυμία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, συνολικού ύψους 150 δισ. δολαρίων. Η Κίνα έδωσε πολύ λίγα ως αντάλλαγμα, δεσμευόμενη να αγοράζει περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ, αλλά αποφεύγοντας να αλλάξει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου.

Η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει ακόμη μέλλον. Και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένες σε κινδύνους αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νέα επίθεση. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται να αποστασιοποιούνται από τις δηλώσεις του πρόεδρου Τραμπ ότι θα βοηθήσει τη ΖΤΕ. Η κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων της Κίνας, παρ’ ολίγον να καταρρεύσει, αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις αμερικανικές εταιρείες να πουλούν σε αυτήν εξαρτήματα προ ολίγων εβδομάδων.

Από τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Κίνα βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από την αμερικανική κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας έχουν απόψεις που διίστανται σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κ. Τραμπ, ο οποίος δήλωσε φέτος πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι ωφέλιμοι και είναι εύκολο να τους κερδίσεις», και οι σύμβουλοί του ανακαλύπτουν πως εντέλει δεν είναι εύκολο να κερδίσουν τη συναίνεση των Κινέζων.

«Είτε στο Πεκίνο είτε στην Ουάσιγκτον, η κινεζική κυβέρνηση, όντας αντιμέτωπη με τις παράλογες απαιτήσεις των Αμερικανών, έχει καταφέρει να αντεπιτεθεί χωρίς να κάνει κανέναν συμβιβασμό και δίχως να αποδεχτεί ούτε έναν φραγμό από την άλλη πλευρά», αναφέρεται σε σχόλιο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua. Την ίδια ώρα, ο κ. Τραμπ πρόβαλε την έκβαση των διαπραγματεύσεων ως επιτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter επισημαίνει πως τα εμπόδια της Κίνας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ θα αρθούν για πρώτη φορά και ότι η Κίνα θα αγοράσει από τους Αμερικανούς αγρότες σχεδόν όλη την παραγωγή τους.

Πάντως, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που είναι επικεφαλής των εμπορικών διαπραγματεύσεων, είναι αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Κίνας να επιδείξει την πυγμή της σε πολλά επίπεδα. Εν μέσω των συνομιλιών στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, η Κίνα έστειλε πρώτη φορά ένα στρατιωτικό αεροσκάφος σε ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δηλαδή σε μια περιοχή που διεκδικεί η Κίνα και για την οποία οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Η επιτυχία της Κίνας αποδίδεται στην ικανότητά της να εφαρμόζει μια ενιαία στρατηγική στα θέματα που αφορούν το εμπόριο. Αν και το Πεκίνο έδειξε προθυμία να διαπραγματευτεί και να υποσχεθεί τη μείωση των δασμών, έχει αρνηθεί να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τη συνολική μείωση του εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ έως ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα έχει αυξηθεί από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Πεκίνο τον περασμένο Νοέμβριο, όπου υπεγράφησαν συμφωνίες για την αύξηση των εισαγωγών σε προϊόντα όπως το μοσχαρίσιο κρέας από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Η Κίνα δεν έχει κάνει, επίσης, καμία υποχώρηση στο πρόγραμμα «Made in China 2025», που στοχεύει στην εξέλιξή της σε τεχνολογική υπερδύναμη. Ο μηχανισμός προπαγάνδας της Κίνας κράτησε χαμηλούς τόνους, όταν φάνηκε πως ο κ. Τραμπ θα ανακαλούσε την απόφαση για την απαγόρευση των πωλήσεων εξαρτημάτων στην κινεζική ΖΤΕ από αμερικανικές εταιρείες. Βέβαια, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Είναι, σχεδόν, αδύνατο το Πεκίνο να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια. Για να μειωθεί το εμπορικό της πλεόνασμα με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου θα πρέπει να μειώσει τις εξαγωγές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή