«Ημέρες Καριέρας» ΑΠΘ: Πύλη στην αγορά εργασίας

«Ημέρες Καριέρας» ΑΠΘ: Πύλη στην αγορά εργασίας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τρία χρόνια ο απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Νικολάου είχε συμμετάσχει στις «Ημέρες Καριέρας», που διοργανώνει το ΑΠΘ με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ή τελειοφοίτους του ιδρύματος να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους επιχειρήσεων και ενδεχομένως να συμφωνήσουν να εργαστούν σε κάποια από αυτές. Τότε οι εκδηλώσεις γίνονταν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, για τον φόβο επιθέσεων «συλλογικοτήτων» που εναντιώνονταν, θεωρώντας τις ημέρες καριέρας «μέρες χολέρας».

Ο Νικολάου έδωσε τότε συνέντευξη σε εκπρόσωπο επιχείρησης που στη συνέχεια τον προσέλαβε. Χθες η «Κ» τον συνάντησε στις «Ημέρες Καριέρας 2018», που πλέον γίνονται στο «κόκκινο σπίτι» εντός της πανεπιστημιούπολης, αλλά αυτή τη φορά, όπως λέει, παρευρίσκετο ως εκπρόσωπος πλέον της εταιρείας για να προσλάβει εργαζομένους, μέσω συνέντευξης.

«Ημέρες Καριέρας» ΑΠΘ: Πύλη στην αγορά εργασίας-1

Τις «Ημέρες Καριέρας» διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ. Φέτος είναι η έκτη χρονιά διεξαγωγής τους.

Στον έκτο χρόνο διεξαγωγής τους οι «Ημέρες Καριέρας», που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ, τείνουν να γίνουν θεσμός, με τους συμμετέχοντες σε αυτές αποφοίτους και τελειοφοίτους και τις ενδιαφερόμενες να στελεχωθούν με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό επιχειρήσεις να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. «Περίπου 600-650 απόφοιτοι και τελειόφοιτοι θα περάσουν φέτος από συνεντεύξεις στις 65 επιχειρήσεις που έχουν έρθει για τον σκοπό αυτό στη διαδικασία. Από αυτούς ένα ποσοστό 20%-30% βρίσκουν δουλειά», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης καθηγητής Γρηγόρης Τσιόκας.

Ο Κώστας Φιλούδης είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και όπως λέει «ήρθα να μάθω για δουλειές, να δω το κλίμα που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας». Προτού συζητήσει με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, ο Κώστας Φιλούδης προετοιμάστηκε κατάλληλα από τη σύμβουλο ψυχολόγο του Γραφείου Διασύνδεσης, Κατερίνα Παπακώτα. «Προετοιμάζουμε κατάλληλα τα παιδιά για το πώς θα συμπεριφερθούν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, τι ρωτάνε συνήθως, πώς να απαντήσουν. Τα παιδιά, όσο η κρίση βαθαίνει, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η απόκτηση προσόντων αποτελεί μονόδρομο για να πετύχουν. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να βρουν δουλειά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τονίζει η κ. Παπακώτα.

Ο Κώστας Φιλούδης έδωσε χθες συνεντεύξεις σε εκπροσώπους τεσσάρων εταιρειών «περισσότερο για εμπειρία», και μία εξ αυτών του ζήτησε να τον προσλάβει.

Ομως, όπως μας είπε, έχει το «εμπόδιο» του Στρατού και έτσι θα επανέλθει στις «Ημέρες Καριέρας» μόλις εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Κατά την υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης για τις επαφές με τις επιχειρήσεις, Μάνια Βογιατζή, «οι εταιρείες είναι εντυπωσιασμένες με το υψηλό επίπεδο προσόντων και συνείδησης των ενδιαφερομένων. Κάθε χρόνο το επίπεδό τους ανεβαίνει. Αποκτούν διεθνείς εμπειρίες μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus, κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, μιλούν πολλές ξένες γλώσσες, εμφανίζονται απόλυτα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας. Οσοι προσέλαβαν είναι απόλυτα ευχαριστημένοι».

«Ημέρες Καριέρας» ΑΠΘ: Πύλη στην αγορά εργασίας-2

Το Γραφείο Διασύνδεσης προετοιμάζει κατάλληλα τους αποφοίτους και τους τελειοφοίτους για τις συνεντεύξεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Συνεχής ενημέρωση

Οι «Ημέρες Καριέρας» είναι μεν μια σημαντική διαδικασία ενταγμένη στους σκοπούς του Γραφείου Διασύνδεσης, δεν είναι όμως η μοναδική επιλογή των ενδιαφερομένων να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της εργασίας ή και να μάθουν για τη συνέχιση των σπουδών τους σε άλλα επίπεδα. Το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει συνεχώς ενημέρωση σε φοιτητές, τελειοφοίτους και αποφοίτους και τους κατευθύνει ώστε να πετύχουν. «Οποιαδήποτε στιγμή του ακαδημαϊκού έτους, μπορεί κάθε φοιτητής να περάσει από το γραφείο και να δει πώς μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του, τα μεταπτυχιακά του· έχουμε πλήρη κατάλογο και τον συμβουλεύουμε για όλες τις χώρες του κόσμου», τονίζει ο κ. Τσιόκας.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον δύσκολο. «Το ΑΠΘ λειτουργεί με 12.500.000 ευρώ προϋπολογισμό από τα 54.000.000 ευρώ που είχε το 2009, όταν οι ανελαστικές δαπάνες, φως, νερό, τηλέφωνο, φύλαξη, καθαριότητα κ.λπ. ανέρχονται στα 17-19 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα είναι με αυτοχρηματοδότηση, κυρίως μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας, αλλά αυτό είναι αντιδεοντολογικό. Είναι χρήματα που προορίζονται για υποδομές στην έρευνα, δεν μπορούμε να τα διαθέτουμε για να πληρώνουμε σπασμένα τζάμια και το φως. Πορευόμαστε με τρομακτικές δυσκολίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή