Τυφλωμένοι από το ψέμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα κερδίζεται αυτή η μάχη. Μια φήμη, όσο εξωφρενική κι αν είναι, ταξιδεύει πλέον πιο γρήγορα από την αλήθεια. Παραπλανά, δηλητηριάζει τον δημόσιο λόγο, οπλίζει χέρια. Η άγρια επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από τον ακροδεξιό όχλο πυροδοτήθηκε και από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο. Του «χρέωσαν», μεταξύ άλλων, ότι την ίδια ημέρα με τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων θα γινόταν στην πόλη το 2ο αυτοοργανωμένο Radical Pride – διοργάνωση όμως η οποία δεν είχε καμία σχέση με τον δήμο, καθώς το επίσημο Pride θα διεξαχθεί ένα μήνα αργότερα.

Το ψέμα μπορεί αρχικά να διαδόθηκε κυρίως μέσα από ανορθόγραφα προφίλ του Facebook ή ρατσιστικά blogs με ροπή στη χρήση κεφαλαίων γραμμάτων και στην κατάχρηση σημείων στίξης. Στην πορεία όμως πλαισιώθηκε και από δηλώσεις εκπροσώπων της πολιτικής γραφικότητας, στους οποίους δίνεται ακόμη βήμα και τηλεοπτικός χρόνος παρά την αμετροέπειά τους.

«Αυτός, αυτή η χολέρα, αυτό το τραβέλι το πολιτικό», είπε στην κάμερα ιστοσελίδας ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μόλις είδε τον κ. Μπουτάρη να περνάει δίπλα του υπό τις ύβρεις του όχλου. Αντιστοίχως, ο Κυριάκος Βελόπουλος αποκάλεσε τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης «ηθικό αυτουργό» για την επίθεση που δέχθηκε από την ομάδα των ακροδεξιών.

Παρά τα ρεπορτάζ που αποκαθιστούσαν την αλήθεια, η πορεία του ψέματος δεν ανακόπηκε. Πλήθος σχολιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέμειναν μετά την επίθεση στο ίδιο ομοφοβικό μοτίβο άγνοιας και ηλιθιότητας αναρτώντας χυδαίες εκφράσεις κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Δεν ξέρω πώς είναι εφικτό να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι για την πλάνη τους. Μάλλον δεν αρκεί να τους υποδείξεις την αλήθεια. Ο Τάκης Μεταξάς, καθηγητής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Wellesley και συνδημιουργός της πλατφόρμας TwitterTrails, ερευνά πώς διαδίδονται τα fake news. Οπως μου είχε εξηγήσει, οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου επιλέγουν να διαβάσουν ή αποδέχονται ειδήσεις που συμπλέουν με τις προκαθορισμένες απόψεις τους. Δεν τους απασχολεί εάν αυτές είναι παράλογες. Αρκεί να μην ξεβολευτούν, να μην αμφισβητήσουν τις δικές τους «αλήθειες» και την κοσμοθεωρία τους. «Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων», μου είχε πει ο κ. Μεταξάς και είχε δίκιο. Κάποιοι θα συνεχίσουν να πορεύονται τυφλωμένοι από το ψέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή