Αριστοτελία Πελώνη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Το Κονκλάβιο (23/05/18)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Βίτσας παρακολουθεί με δέος τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που κοιτάζει κάπου αλλού...

Επιλεκτική τύφλωση

H αλήθεια είναι ότι οι προκηρύξεις έβγαζαν μάτι. Αλλες, ας πούμε, ζητούσαν προϋπηρεσία... μετακλητού υπαλλήλου (σπάνιο για θέση γραμματέα σε υπουργείο), ενώ άλλες μεταπτυχιακό. Αλλες ζητούσαν γνώση... ρωσικής (ή τελοσπάντων μιας γλώσσας εκτός Ε.Ε., αφού ο εκλεκτός για την τάδε θέση είχε αποφοιτήσει από το Λομονόσοφ) και άλλες, άριστες γνώσεις αγγλικής που να πιστοποιούνται (σε αυτό το τελευταίο την «πάτησε» και έμεινε εκτός ένας εκλεκτός φίλος του Χρήστου Σπίρτζη που ήθελε να πάρει τη θέση ενός από τους γραμματείς στο υπουργείο Μεταφορών). Με απλά λόγια, αποτελούσε κοινό μυστικό στην πολιτική πιάτσα ότι οι προκηρύξεις για τις θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων στα υπουργεία ήταν η συριζαϊκή εκδοχή των selfies ημετέρων, καθώς δεν υπήρχε καν ένα μίνιμουμ ομοιογένειας προσόντων για θέσεις ανάλογης ευθύνης. Ως είθισται το τελευταίο διάστημα, οι μόνοι που έπαθαν πάλι (επιλεκτική) τύφλωση ήταν οι θεσμοί.

Κλειστόν μέχρι νεωτέρας

Δεν ξέρω αν πράγματι τους άνοιξαν τα μάτια, αλλά από το κείμενο της συμφωνίας με την κυβέρνηση προκύπτει ότι ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης είναι και η εκπόνηση μιας μελέτης, μαζί με την τεχνική βοήθεια των θεσμών, προκειμένου να επανεξεταστούν η διαδικασία και τα ελάχιστα προσόντα των προκηρύξεων. Με απλά λόγια, η διαδικασία δεν καταργείται μεν, αλλά «παγώνει» για την ώρα. Πληροφορούμαι δε ότι και το ΑΣΕΠ ενημερώθηκε να σταματήσει τη διαδικασία. Δεν ξέρω αν τις νέες προκηρύξεις θα τις γράψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Αλλά υποτίθεται ότι θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο...

Τζάμπα φάκελοι

Μιλώντας γι’ αυτό, αναπάντητο παραμένει το σχετικό ερώτημα του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργου Γεωργαντά για το αν πράγματι υπουργοί ζήτησαν και έλαβαν τους φακέλους με τα βιογραφικά και λοιπά προσωπικά στοιχεία των αιτούντων από τον ΑΣΕΠ, κάτι που είναι παράνομο και ταυτόχρονα κατάχρηση εξουσίας. Πολύ κακό για το τίποτα, αφού η διαδικασία θα επαναληφθεί. Το ζήτημα, πάντως, πληροφορούμαι ότι θα έχει συνέχεια και μάλιστα ηχηρή.

Το κόκκινο τραπέζι

Οποιος έχει επισκεφθεί έστω και μία φορά το στρατηγείο του Ποταμιού στη Σεβαστουπόλεως ξέρει τι εστί το κόκκινο τραπέζι. Οχι, δεν είναι το τραπέζι του Προκρούστη, αλλά κάτι συνώνυμο με πάγκο γεμάτο κεράσματα. Χθες ήταν σειρά του Γιώργου Πατούλη και του επιτελείου του να το ανακαλύψουν, με αφορμή την επίσκεψη στη Σεβαστουπόλεως για συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Πληροφορούμαι ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πάνω στο τραπέζι υπήρχε μια μεγάλη πιατέλα γεμάτη φράουλες, πεπόνι και βερίκοκα. Οπως το έθεσε άνθρωπος του πατουλικού επιτελείου, «ωραία αλλαγή, γιατί έχουμε συνηθίσει να τρώμε μπουγάτσες». Το τελευταίο δεν το σχολιάζω.

Αλβανοί μετανάστες

Σας έλεγα τις προάλλες ότι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί –Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε– δεν πλέουν σε πελάγη ευτυχίας με την προοπτική ένταξης της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά για την Αλβανία, πληροφορούμαι ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό στη Σόφια. Ακούστηκε μάλιστα και το επιχείρημα από γαλλικά και ολλανδικά χείλη ότι Μακρόν και Ρούτε δεν έχουν καμία όρεξη να ενθαρρύνουν την ένταξη της Αλβανίας και μετά να υποστούν την κριτική για την αλβανική μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη –όπου η εικόνα της Αλβανίας είναι αντίστοιχη με αυτή της Κολομβίας και αυτό είναι ευφημισμός– και να χαρίσουν ψήφους στην Ακροδεξιά.

Φίλε μου Εντι

Οι δε Αλβανοί θεωρούν αδιανόητο να λάβουν πράσινο φως οι Σκοπιανοί, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει πρόοδο. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως ήταν ο μόνος που στήριξε τον Εντι Ράμα στη Σόφια. Ελπίζω ο Αλβανός πρωθυπουργός να το εκτιμήσει, αν και η εμπειρία δείχνει ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε πολιτικές αβρότητες. 

«Στάσου, μούσμουλα!»

Ποιος, αλήθεια, μπορεί να ξεχάσει τη μυθική φράση του Γιάννη Βόγλη «στάσου, μύγδαλα» στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», όπου ο αείμνηστος ηθοποιός έπαιζε τον ρόλο του τσοπάνου που κυνηγούσε την Αν Λόμπεργκ για να της προσφέρει αμύγδαλα; Τη θυμήθηκα, γιατί κατάσκοπός μου συνέλαβε το πρωί της Δευτέρας τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα να μαζεύει μούσμουλα στον Εθνικό Κήπο. Ελπίζω ότι δεν κυνήγησε καμιά Μενεγάκη για να της τα προσφέρει.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ